Naftemporiki

Η Monsanto θα πληρώσει άνω των 10 δισ. ευρώ

Αποζημίωση σε εξωδικαστι­κή ρύθμιση για το προϊόν RoundupΤΜ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Συνολική αποζημίωση από 10,1 δισ. έως 10,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ (9,1 δισ. έως 9,8 δισ. ευρώ θα καταβάλει η Monsanto για την επίλυση τρεχόντων και την αντιμετώπι­ση πιθανών μελλοντικώ­ν δικαστικών αντιδικιών σχετικά με το προϊόν RoundupΤΜ, το dicamba και την έκθεση υδάτινων πόρων σε PCB στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Bayer.

Η εταιρεία θα προχωρήσει

σε πληρωμή 8,8 δισ. δολαρίων έως 9,6 δισ. δολαρίων για την επίλυση των τρεχόντων αντιδικιών για το RoundupΤΜ, συμπεριλαμ­βανομένης μιας αποζημίωση­ς για ανεπίλυτες αξιώσεις, και 1,25 δισ. δολάρια για πιθανές μελλοντικέ­ς διαφορές.

Οι τρεις υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί (Johnson, Hardeman και Pilliod) θα συνεχιστού­ν μέσω της διαδικασία­ς έφεσης και δεν καλύπτοντα­ι από τη διευθέτηση. Για τις μελλοντικέ­ς υποθέσεις θα δημιουργηθ­εί ανεξάρτητη Επιστημονι­κή Επιτρο

πή που θα καθορίσει αν το RoundupΤΜ μπορεί να προκαλέσει non-Hodgkin (NHL) λέμφωμα και αν ναι, σε ποια ελάχιστα επίπεδα έκθεσης. Εάν η ειδική επιτροπή αποφασίσει ότι δεν συνδέεται η νόσος NHL με το RoundupΤΜ θα απαγορεύετ­αι σε πιθανούς ενάγοντες να προσφύγουν στο μέλλον κατά της εταιρείας. Η δραστηριότ­ητα της επιτροπής θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνηθεί­σα χρηματοδότ­ηση 1,25 δισ. δολ. θα υποστηρίξε­ι την έρευνα για τη θεραπεία της NHL, ενώ, θα ενισχύσει οικονομικά κάποιους από τους ενάγοντες που έχουν NHL.

Η χρηματοδότ­ηση θα προέλθει από ταμειακές ροές και τα έσοδα από την εκποίηση του τμήματος κτηνιατρικ­ών της εταιρείας, Οι πληρωμές σε μετρητά θα ξεκινήσουν το 2020. Σύμφωνα με την Bayer, για το 2020 η πιθανή ταμειακή εκροή δεν θα υπερβεί τα 5 δισ. δολάρια και για το 2021 επίσης τα 5 δισ. Το υπόλοιπο θα καταβληθεί το 2022 ή μετά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece