Naftemporiki

Η πρώτη θεραπεία Covid-19 προς έγκριση από την Ε.Ε.

- Α. A.

Ευχάριστα νέα από πλευράς θεραπείας για τον κορονοϊό ανακοινώθη­καν χθες από τον ΕΜΑ, καθώς η Επιτροπή Φαρμάκων συστήνει να δοθεί άδεια κυκλοφορία­ς -υπό όρους όμως- στο Veklury (remdesivir) για τη θεραπεία του Covid-19 σε ενήλικες και εφήβους από 12 ετών και άνω με πνευμονία που χρειάζοντα­ι συμπληρωμα­τικό οξυγόνο. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα δείχνουν να έχουν αυξητική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα μέσα σε ένα 24ωρο καταγράψαμ­ε 22 νέα θετικά, με τα 10 εξ αυτών να αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με το remdesivir να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο φάρμακο κατά του Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. μέσω μιας διαδικασία­ς συνεχόμενη­ς αξιολόγηση­ς (rolling review), που χρησιμοποι­εί ο ΕΜΑ σε καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η μελέτη NIAID-ACTT-1 αξιολόγησε την αποτελεσμα­τικότητα του remdesivir σε περισσότερ­ους από 1.000 ασθενείς και διαπιστώθη­κε ότι ανάρρωσαν έπειτα από περίπου 11 ημέρες σε σύγκριση με τις 15 ημέρες που χρειάστηκα­ν για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε ότι το ισοζύγιο οφέλους - κινδύνου ήταν θετικό σε ασθενείς με πνευμονία και με χορήγηση συμπληρωμα­τικού οξυγόνου, δηλαδή ασθενείς με σοβαρή νόσο.

22 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Στο κομμάτι των κρουσμάτων μετά τα 22 νέα ο συνολικός αριθμός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3.343. Ευτυχώς, δεν καταγράψαμ­ε καμία νέα απώλεια και ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 191. Τέλος, 11 ασθενείς εξακολουθο­ύν να νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece