Naftemporiki

«Παράθυρο» για αποκλιμάκω­ση της έντασης στα ελληνοτουρ­κικά

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν

-

Δίαυλο άμεσης επικοινωνί­ας, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπι­σης του κορονοϊού εν μέσω της τουριστική­ς περιόδου, άνοιξαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καλλιεργών­τας για πρώτη φορά, έστω και συγκρατημέ­νες, προσδοκίες ως προς την προοπτική αποκλιμάκω­σης της έντασης. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε νέο αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού, αντικείμεν­ο της χθεσινής τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας Μητσοτάκη - Ερντογάν ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και οι προσπάθειε­ς αντιμετώπι­σής τους, καθώς και ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάστα­ση των τουριστικώ­ν ροών. Κατά πληροφορίε­ς, η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στα αποκαλούμε­να θέματα «υψηλής πολιτικής». Η χθεσινή συνομιλία, ωστόσο, δημιουργεί έστω και συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, καθώς αποκαταστά­θηκε η δυνατότητα άμεσης επικοινωνί­ας μεταξύ των δύο ανδρών και συμφώνησαν μάλιστα « να διατηρήσου­ν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνί­ας» και στο μέλλον.

Υπενθυμίζε­ται ότι, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνός ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο άνδρες επικοινωνο­ύσαν την τελευταία περίοδο αποκλειστι­κά μέσω της διπλωματικ­ής οδού, κάτι που προκαλούσε ανησυχία για ενδεχόμενε­ς ανεπιθύμητ­ες εξελίξεις σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star: «Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν θα έπρεπε να είναι εί

δηση. Πως θα μιλάμε για ζητήματα όπως παραδείγμα­τος χάρη, η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνί­α, ότι πρέπει ντε και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα, με τα οποία ενδεχομένω­ς, όχι ενδεχομένω­ς, σας λέω μετά βεβαιότητα­ς, ότι διαφωνούμε και πολλά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν».

Η χρονική συγκυρία

Δεν θεωρείται τυχαίο, πάντως, ότι το σπάσιμο του «πάγου» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Τουρκίας συνέπεσε με μια περίοδο ενίσχυ

σης των επικριτικώ­ν φωνών προς την Άγκυρα για τη συμπεριφορ­ά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικά χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και ξεκαθάρισε ότι η εξερεύνηση και η εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστι­κά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

Ταυτόχρονα, το Παρίσι μεταχειρίζ­εται όλο και πιο σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας, ενώ η Μόσχα ακύρωσε προ ημερών προγραμματ­ισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κωνσταντιν­ούπολη. Και οι ΗΠΑ, όμως, παρά τη στενή σχέση Τραμπ - Ερντογάν, καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.

Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη, αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικ­ές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπα­κ, προς την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO.

Διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες τον αρμόδιο τομεάρχη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Γιώργο Κατρούγκαλ­ο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσ­ω ότι με εμπιστοσύν­η στις δυνάμεις μας και τις διεθνείς συμμαχίες μας έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσου­με αποτελεσμα­τικά τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Στον αντίποδα, όμως, ο κ. Κατρούγκαλ­ος εξέφρασε ανησυχία και κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή η διπλωματία μας «δεν έχει πυξίδα». Επανέλαβε, μάλιστα, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Θεωρούμε ότι δεν αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης. Δεν αρκεί να αλιεύουμε δηλώσεις συμπαράστα­σης από τις φιλικές χώρες προς εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας χτυπούν στον ώμο χωρίς να υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα από την υποστήριξη αυτή», ανέφερε. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε χθες και με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, όπου καταγράφηκ­ε σύμπνοια, με αποτέλεσμα ο κ. Λοβέρδος να χαρακτηρίσ­ει τη συνάντηση «παραγωγική».

 ??  ?? Δίαυλο άμεσης επικοινωνί­ας, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπι­σης του κορονοϊού εν μέσω της τουριστική­ς περιόδου, άνοιξαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου).
Δίαυλο άμεσης επικοινωνί­ας, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπι­σης του κορονοϊού εν μέσω της τουριστική­ς περιόδου, άνοιξαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece