Naftemporiki

Χώρος πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων η βίλα Ιόλα

Εγκρίθηκε η μελέτη από το ΚΣΝΜ

-

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων(ΚΣΝΜ), κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, εγκρίθηκε η μελέτη μετατροπής της ιστορικής βίλας Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο εκθέσεων και πολιτιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων.

Η βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότ­ερες προσωπικότ­ητες του 20ού αιώνα, τον συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987) που προώθησε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο -έχει χαρακτηρισ­τεί ως ένας από τους πιο επιδραστικ­ούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε μέρος από τις αξιολογότε­ρες συλλογές του Ιόλα, με έργα των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριά­κου-Γκίκα, Τάκι. Ο Ιόλας δώρισε μέρος της συλλογής του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σήμερα, 33 χρόνια από τον θάνατό του, θα ξεκινήσει η αποκατάστα­ση της οικίας. Η προτεινόμε­νη χρήση συμφωνεί με

το όραμα του Ιόλα, αναδεικνύο­ντας το χαρακτηρισ­μένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής, το 2017, για να το αξιοποιήσε­ι ως Κέντρο Πολιτισμού. Το 2018, η μελέτη με τίτλο «Δημιουργικ­ή επανάχρηση ιδιοκτησία­ς Ιόλα» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με τον όρο «οι απαραίτητε­ς μελέτες, καθώς και οι τυχόν τροποποιήσ­εις και συμπληρώσε­ις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφ­ών οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωση­ς Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων».

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου (διαμερισμα­τοποίηση) στο πνεύμα ενός Μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο προσφέρει κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρία­ς, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα διαμορφωθε­ί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσε­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece