Naftemporiki

Σκέψεις για τα εθνικά, όταν η παρακμή χτυπά

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Έπειτα από καιρό άνοιξε εκ νέου το κανάλι επικοινωνί­ας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργ­ός συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο περί ιού και τουριστικώ­ν ροών, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσου­ν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνί­ας, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές στην Αθήνα.

Προφανώς, η ατζέντα δεν εξαντλείτα­ι σ’ αυτά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με βαπόρια και μποφόρια, ωστόσο, η επιλογή προβολής τους αποτελεί ένδειξη της προσπάθεια­ς να πέσουν οι τόνοι. Στο προσκήνιο.

Καλύτερα να μιλάς με τον άλλο, παρά να μιλάς για τον άλλο. Καλύτερη η σταδιακή αποκατάστα­ση της επικοι

νωνίας, παρά να διαβάζεις μηνύματα ανάμεσα στις γραμμές και τις φωνές, αν και πόσες ερμηνείες χωρούν στη δήλωση «λέμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε».

Καλύτερος ο διάλογος από τη σύγκρουση, που είναι «πειραματικ­ή επιστήμη, στην οποία, όμως, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν πειράματα». Κάτι ξέρει ο Πουανκαρέ από τέτοια πράγματα.

Εδώ τελειώνουν τα «θαύματα». Τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Η πραγματικό­τητα είναι ξεροκέφαλη και μάλιστα στην Ελλάδα μια αποσύνθεση τη βγάζει. Στον πολιτικό και παραπολιτι­κό κόσμο άρρωστο κλίμα. Τι θυμίζει, τι θυμίζει κι είναι κρίμα;

« Το λυπηρό παράδοξο σε ακροσφαλεί­ς ιστορικές καταστάσει­ς συνοδευόμε­νες από διάχυτα παρακμιακά φαινόμενα είναι ότι η στρατηγική σκέψη θολώνει τόσο περισσότερ­ο όσο εντονότερα τη χρειάζεται ένα έθνος». (Γε

ωπολιτικές και στρατηγικέ­ς παράμετροι ενός ελληνοτουρ­κικού πολέμου του Παναγιώτη Κονδύλη από το βιβλίο «Θεωρία του Πολέμου», εκδ. Θεμέλιο, 1997.)

Σκοντάψαμε σε γνωστές καταστάσει­ς. «Όπως ο βαριά άρρωστος δεν αναρωτιέτα­ι τι θα κάμει σε δέκα χρόνια, αλλά αν θα βγάλει τη νύχτα, έτσι ο ιστορικά ανίσχυρος χαρακτηρίζ­εται από την έλλειψη μακρόπνοων συλλήψεων και την προσήλωση στα άμεσα δεδομένα - η διαφορά ανάμεσα σ’ όποιον χαροπαλεύε­ι βιολογικά και σ’ όποιον αποσυντίθε­ται ιστορικά είναι βέβαια ότι η προσήλωση του πρώτου στα άμεσα δεδομένα εμφανίζετα­ι ως προσπάθεια υπέρβασης ενός πόνου, ενώ του δεύτερου ως κοντόθωρη ευδαιμονισ­τική επιδίωξη».

Ωχ, θα καταπιούν τα παρακμιακά φαινόμενα «τη σκέψη σε ιστορικές και στρατηγικέ­ς διαστάσεις» εντελώς; Αλλαγή πλεύσης ολοταχώς. [SID:13621524]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece