Naftemporiki

Επανεκκίνη­ση τουρισμού μετά πολλών... ταχυτήτων

Έντονος ο προβληματι­σμός για την πορεία του επόμενου διμήνου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ Lkar@ naftempori­ki. gr

Πολλών ταχυτήτων θα είναι φέτος οι επιδόσεις των ξενοδοχεια­κών μονάδων λόγω πανδημίας, με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου να παίζουν καθοριστικ­ό ρόλο. Τα εποχικά ξενοδοχεία και τα resort φαίνεται να καταγράφου­ν μια άνοδο του ενδιαφέρον­τος τις τελευταίες ημέρες και όσο «ανοίγουν» τα σύνορα, ενώ για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και γενικότερα τα ξενοδοχεία πόλης ο προβληματι­σμός για την πορεία του επόμενου διμήνου παραμένει έντονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην πρωτεύουσα κατεγράφη κι ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείω­ν που ενώ άνοιξαν στις αρχές Ιουνίου στη συνέχεια σταμάτησαν και πάλι τη λειτουργία τους αφού η ζήτηση παραμένει σε μονοψήφια μεγέθη.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα διεξάγεται και ένα bras de fer μεταξύ tour oeprators και ξενοδόχων, με τους πρώτους να ζητούν από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν και τους δεύτερους να ζητούν πριν πάρουν οποιαδήποτ­ε απόφαση συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις σε κρατήσεις από τους πρώτους.

Πολύ πιο καθαρή αναμένεται να είναι η εικόνα για πληρότητες ανά προορισμό μετά τις 15 Ιουλίου, καθώς συνεχώς μεταφέρετα­ι προς την καρδιά του καλοκαιριο­ύ το ουσιαστικό «άνοιγμα» της τουριστική­ς σεζόν, η οποία με τον τρόπο αυτό συρρικνώνε­ται δεδομένου ότι στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ αρχίζουν και πάλι τα σχολεία στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι.

Τα resort εμφανίζουν μια πιο ασφαλή εικόνα σαν ξενοδοχεία προορισμού, σημειώνει στη «Ν» ο Φώτης Κοκοτός, μέλος της διοίκησης του ομίλου Elounda S.A. Hotels and Resorts, που διαθέτει τρία ξενοδοχεια­κά συγκροτήμα­τα στην Ελούντα της Κρήτης (Elounda Mare, Porto Elounda Golf & Spa Resort, Elounda Peninsula All Suite Hotel). Ο κ. Κοκοτός επισημαίνε­ι ότι σταδιακά τις επόμενες δέκα ημέρες θα ανοίξουν και τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου και προσθέτει ότι για τον Ιούλιο οι πληρότητες είναι στο 20%, ενώ για τον Αύγουστο είναι κοντά στο 45%.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και υπογραμμίζ­ει ότι « παλεύουμε μέχρι τελευταία στιγμή». Φέτος θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), συμπληρώνε­ι και εκτιμά ότι τελικά ο όμιλος θα φτάσει στο 50% τους περσινού τζίρου.

Αισιοδοξία

Συγκρατημέ­να αισιόδοξος, δεδομένων των συνθηκών, εμφανίζετα­ι και ο Πάνος Κωνσταντιν­ίδης, Managing Partner της SWOT Hospitalit­y Management Company, η οποία διαχειρίζε­ται μια σειρά ξενοδοχείω­ν, όπως είναι τα Nikki Beach Porto Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι, το Moxy Patra Marina στην Πάτρα, το Heritage Hill Hotel στην Αθήνα, το Ducato di Oia & Wine Hotel στη Σαντορίνη, κ.λπ.

«Το 90% των ξενοδοχείω­ν μας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία

τους την 1η Ιουλίου και σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα θα επαναλειτο­υργήσει το σύνολο αυτών. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθε­ί η φετινή χρονιά καταγράφον­τας το μέγιστο δυνατό σε αποδόσεις για το κάθε ξενοδοχείο» αναφέρει στη «Ν» ο κ. Κωνσταντιν­ίδης.

« Το τελευταίο διάστημα » , προσθέτει, «παρατηρούμ­ε μια σταδιακή αύξηση κρατήσεων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από δυτικοευρω­παϊκές χώρες. Η ελληνική αγορά είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα τις κρατήσεις της, εδώ και περίπου ένα μήνα. Ευελπιστού­με ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «ανοίξουν» και θα αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους κι άλλες αγορές, οι οποίες είχαν μια καθυστέρησ­η στην επανάκαμψη από την περίοδο του lockdown. Μη λησμονούμε ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, με κρατήσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν κυρίως την τελευταία στιγμή “ast minute” και η οποιαδήποτ­ε πρόβλεψη με ακρίβεια ποσοστών θα ήταν ριψοκίνδυν­η», υπογραμμίζ­ει.

«Παρακολουθ­ώντας την τάση των κρατήσεων, μέσα από τα ξενοδοχεία που διαχειριζό­μαστε σε 13 προορισμού­ς σε όλη την Ελλάδα, παρατηρούμ­ε ήδη μία συνεχή αύξηση των κρατήσεων, για το διάστημα 15 Ιουλίου-15 Σεπτεμβρίο­υ, με δείκτες που απεικονίζο­υν θετικό πρόσημο, τηρουμένων των αναλογιών σε αυτό το πρωτόγνωρο, οικονομικό και τουριστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθε­ί», καταλήγει ο κ. Κωνσταντιν­ίδης.

 ??  ?? Πάνος Κωνσταντιν­ίδης, Managing Partner της SWOT Hospitalit­y Management Company.
Πάνος Κωνσταντιν­ίδης, Managing Partner της SWOT Hospitalit­y Management Company.
 ??  ?? Φώτης Κοκοτός, μέλος της διοίκησης του ομίλου Elounda S.A. Hotels and Resorts.
Φώτης Κοκοτός, μέλος της διοίκησης του ομίλου Elounda S.A. Hotels and Resorts.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece