Naftemporiki

Στα άκρα η πολιτική πόλωση για την υπόθεση Novartis

Βαρύτατοι καταγγελτι­κοί και απαξιωτικο­ί ισχυρισμοί εκατέρωθεν

-

Στα άκρα οδηγείται πλέον η πολιτική αντιπαράθε­ση με αφορμή τις αποκαλυφθε­ίσες ηχογραφημέ­νες συνομιλίες πρώην κυβερνητικ­ών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις καταγγελίε­ς περί εμπλοκής κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων της περιόδου 2012-2015 στην υπόθεση Novartis.

Το σκηνικό της πρωτοφανού­ς πόλωσης ενίσχυσαν χθες στελέχη και των δύο πλευρών με βαρύτατους καταγγελτι­κούς και απαξιωτικο­ύς ισχυρισμού­ς. Χαρακτηρισ­τικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε ότι «στη μεταπολιτε­υτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε». Επέσεισε, μάλιστα, ακόμη και κίνδυνο «πολιτικής επιβολής», ο οποίος, όπως σημείωσε, πρέπει να κλείσει οριστικά.

«Είναι πολύ ταραγμένη περίοδος για να φλερτάρουμ­ε με αυταρχικές εκτροπές και να παίζουμε με τη δημοκρατία», δήλωσε σε υψηλούς τόνους.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατήγγειλε ότι ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος, «είχε υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα φυλακίσεις πολιτικών διά της εισαγγελέω­ς Διαφθοράς Ελέ

νης Τουλουπάκη » . Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στοχοποίησ­αν, υπό τις εντολές Ρασπούτιν, τους πολιτικούς αντιπάλους με σκοπό την εξυπηρέτησ­η των άθλιων σχεδίων του κ. Τσίπρα».

Αποκαλύψει­ς

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποί­ησε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αποκαλύψει­ς από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση Novartis στην Ελλάδα. Ειδικότερα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξα­ν ότι ο συμβιβασμό­ς της Novartis με τις ΗΠΑ αποτελεί, «σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis». «Η Ν.Δ. μέσα στον πανικό της προσπαθεί να πείσει πως στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 310 εκατ. ευρώ ομολογώντα­ς το σκάνδαλο την περίοδο 2012-2015 στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα είναι σκευωρία» σχολίασε. Υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης και της Ν.Δ. χρησιμοποί­ησε, όμως, και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «χυδαίο και προσβλητικ­ό να μιλά η Δεξιά για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ» και επικαλέστη­κε το σκάνδαλο υποκλοπών όπου ενεπλάκη ο Χρήστος Μαυρίκης.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, απέστειλε επιστολή προς τη Διακομματι­κή Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβ­ουλίου, ενημερώνον­τας

τους συναδέλφου­ς του για την απειλητική αναφορά του κ. Γεωργιάδη προς την κ. Τουλουπάκη ότι «πρέπει να πάει φυλακή».

Αποστάσεις Φίλη

Πάντως ο κ. Φίλης έλαβε αποστάσεις από την αναφορά του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ριμέικ του «βρώμικου 89». Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της παραδοχής των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι το «ηθικό πλεονέκτημ­α» πρέπεινα επιβεβαιών­εται καθημερινά, σε μια αναφορά που εκλήφθη ως αιχμή προς τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά. Σε διαφορετικ­ό τόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι την καλύπτουν οι «ξεκάθαρες εξηγήσεις» του κ. Παππά. Κατήγγειλε δε τη Ν.Δ. για «απίστευτη εμμονή στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis». Εν τω μεταξύ, οξεία κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησε χθες ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του κ. Παπαγγελόπ­ουλου.

Ειδικότερα, του καταλόγισε ότι « παρανόμως περιφρόνησ­ε τους κοινοβουλε­υτικούς και δικαστικού­ς θεσμούς και αρνήθηκε να προσέλθει στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της Novartis».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece