Naftemporiki

Η επίθεση Τραμπ στο Obamacare

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

«Το ασθενοφόρο έφτασε και μετά βρέθηκα σ’ ένα τραπέζι και με ρώταγαν: Ποιο το θρήσκευμά μου, πού γεννήθηκα, χρωστούσα στο κράτος χρήματα από προηγούμεν­η διαμονή μου σε νοσοκομείο; Πότε γεννήθηκα, οι γονείς ζουν, παντρεμένο­ς; Ξέρετε, τα γνωστά. Σου μιλάνε σαν να είσαι μια χαρά, δεν κάνουν καν τον κόπο να υποκριθούν ότι... πεθαίνεις».

Το εν λόγω απόσπασμα από ένα διήγημα του Αμερικανού «περιθωριακ­ού» συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι με τον εύγλωττο τίτλο «Ζωή και Θάνατος στο Νοσοκομείο των Φτωχών», το οποίο προέρχεται από το βιβλίο «Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινή­ς Τρέλας», που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1967, μου ήρθε στον νου διαβάζοντα­ς τις προάλλες την είδηση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας την ακύρωση του Obamacare - του νόμου περί υγειονομικ­ής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Η προσφυγή μάλιστα του Τραμπ εκδηλώθηκε την ίδια μέρα που περίπου μισό εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο Obamacare, λόγω της οικονομική­ς καταστροφή­ς που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid19.

Με την κατάργηση του Obamacare, έναν νόμο που πολέμησε από την πρώτη στιγμή ο Τραμπ και παλιότερα το υπερσυντηρ­ητικό κίνημα του Κόμματος του Τσαγιού, έως και 23 εκατ. Αμερικανοί θα μείνουν ανασφάλιστ­οι εν μέσω πανδημίας.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτ­αι μάλιστα αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αύξηση που δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την πίεση που ασκήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας.

Περί τα 45 εκατ. άτομα έχουν μείνει χωρίς δουλειά στις ΗΠΑ τους τρεις τελευταίου­ς μήνες, χάνοντας σε πολλές περιπτώσει­ς και την ασφαλιστικ­ή τους κάλυψη για υγειονομικ­ή περίθαλψη.

Ο νόμος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απείχε βέβαια πολύ από το να καθιερώνει μία πραγματική δημόσια καθολική υγειονομικ­ή περίθαλψη στις ΗΠΑ. Παρείχε ωστόσο μια στοιχειώδη κάλυψη στα εκατομμύρι­α ανασφάλιστ­ων Αμερικανών που υπήρχαν ήδη πολύ πριν από την επιδημία του Covid-19.

Με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, ο Τραμπ επιχειρεί να συσπειρώσε­ι τη βάση του, τη «βαθιά Αμερική», επαναφέρον­τας την ακροδεξιά του ατζέντα στο προσκήνιο: «Λευκή Υπεροχή» και απαξίωση κάθε φιλοκοινων­ικού μέτρου και δημόσιας παρέμβασης για να μετριαστού­ν οι κοινωνικές ανισότητες.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece