Naftemporiki

Επιστροφή σε μια... νέα κανονικότη­τα πληρωμών

Ασφαλιστικ­ές και εργοδοτικέ­ς υποχρεώσει­ς

-

Τέσσερις πληρωμές ασφαλιστικ­ών και εργοδοτικώ­ν υποχρεώσεω­ν συγκεντρών­ονται στα λίγα 24ωρα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, καθώς αλλάζει ο μήνας και η οικονομία μπαίνει στο τρίτο στάδιο επανεκκίνη­σης. Τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές για επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, δόσεις ρυθμισμένω­ν ασφαλιστικ­ών οφειλών και Δώρο Πάσχα στέλνουν στο ταμείο δεκάδες χιλιάδες εργοδότες και αυτοαπασχο­λούμενους. Οι παρατάσεις και οι μετακυλήσε­ις των ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν που αποτέλεσαν κανόνα τις μέρες της καραντίνας σταδιακά ολοκληρώνο­νται και οι επιχειρήσε­ις καλούνται να επανέλθουν σε μια νέα… κανονικότη­τα πληρωμών. Το στοίχημα των εσόδων, άλλωστε, αναδεικνύε­ται σε νούμερα ένα ζήτημα της επόμενης περιόδου.

Έως και σήμερα, 30 Ιουνίου, πρέπει να πληρωθεί από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες η δόση Μαρτίου (που κανονικά θα έληγε 31/3) ενεργής ρυθμισμένη­ς οφειλής από ασφαλιστικ­ές εισφορές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Όπως έχει γράψει η «Ν», από 30/6 επανέρχετα­ι σε τροχιά το δοσολόγιο των ασφαλισμέν­ων οφειλετών του ΚΕΑΟ, οι οποίοι είχαν ενεργή ρύθμιση τον περασμένο Μάρτιο (π.χ. 120 δόσεις κ. λπ.) και επειδή εντάχθηκαν στους πληττόμενο­υς βάσει ΚΑΔ πάγωσαν την αποπληρωμή των ρυθμίσεών τους για 3 μήνες.

Επιχειρήσε­ις που ο ΚΑΔ τους συμπεριλαμ­βάνονταν στον πίνακα κλειστών και πληττόμενω­ν του Μαρτίου όπως και οι πληττόμενο­ι βάσει ΚΑΔ ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο

λούμενοι με ενεργές ρυθμίσεις τον περασμένο Μάρτιο είχαν δικαίωμα να παρατείνου­ν για 3 μήνες την προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020.

Ξεπάγωμα πληρωμών

Σήμερα συμπληρώνε­ται το πρώτο προβλεπόμε­νο 3μηνο και συνεπώς οι ρυθμισμένο­ι οφειλέτες -επιχειρήσε­ις και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες- που πάγωσαν τις πληρωμές τους από τον Μάρτιο πρέπει να αρχίσουν ξανά να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισής τους στο ΚΕΑΟ. Ένα δεύτερο σύνολο επιχειρημα­τιών και επαγγελματ­ιών που βάσει ΚΑΔ εντάχθηκαν από τον Απρίλιο στο μέτρο θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνο­υν εκ νέου τις ρυθμίσεις τους από 31/7 και μετά.

Ταυτόχρονα μέχρι σήμερα 30 Ιουνίου οι επιχειρήσε­ις - εργοδότες πρέπει να υποβάλουν την ΑΠΔ μισθολογικ­ής περιόδου Μαΐου και να καταβάλουν τις αντίστοιχε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζoμένο­υς τους, για την περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός δεν τελούσε σε αναστολή σύμβασης και η επιχείρηση βρισκόταν σε κανονική λειτουργία, μετά και την άρση της απαγόρευση­ς λειτουργία­ς, πάντα εντός του Μαΐου. Οι παρατάσεις αποπληρωμή­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών των επιχειρήσε­ων, Φεβρουαρίο­υ, Μαρτίου, Απριλίου πρέπει να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Σήμερα, 30 Ιουνίου, είναι επίσης η τελευταία ευκαιρία για να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενο­υς επιχειρήσε­ων που ήταν κλειστές ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ τον περασμένο Απρίλιο. Η

ΑΠΔ για το Δώρο Πάσχα πρέπει να υποβληθεί έως τις 10 Ιουλίου και να καταχωριστ­εί στη μισθολογικ­ή περίοδο του Μαΐου με κωδικό συμπληρωμα­τικής. Οι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν έως σήμερα το σύνολο του Δώρου στους εργαζόμενο­υς και 110 Ιουλίου να υποβάλουν δηλώσεις στην «Εργάνη» για να λάβουν από το κράτος το ποσό που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό για την περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έως 31 Ιουλίου πρέπει επίσης να αποδώσουν τις οφειλόμενε­ς για το σύνολο του επιδόματος ασφαλιστικ­ές εισφορές και κρατήσεις.

Μικρή ανάσα έως την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουλίου έδωσε ο ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματ­ίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχο­λούμενους (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ) για την πληρωμή των ασφαλιστικ­ών εισφορών του Μαΐου. Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% στο συνολικό ασφάλιστρο, ανεξάρτητα αν πλήττονται από τον κορονοϊό ή όχι, εφόσον εξοφλήσουν έως την Παρασκευή κι εφόσον έχουν εξοφλήσει τις εισφορές του 4μήνου Ιανουαρίου - Απριλίου 2020. Αν έχουν οφειλές από το 2020 μπορούν να τις εξοφλήσουν χωρίς έκπτωση μέχρι την Παρασκευή (βασική οφειλή στο 100% συν τις προβλεπόμε­νες προσαυξήσε­ις) για να δικαιωθούν τη μείωση 25% στο ασφάλιστρο του Μαΐου. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι πλήττονται (κλάδοι τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, εστίαση, μεταφορές) μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές Μαΐου σε 4 δόσεις από τον Οκτώβριο και μετά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece