Naftemporiki

Πρόσω ολοταχώς από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση τριών λιμένων

Προ των πυλών οι διαγωνισμο­ί σε Αλεξανδρού­πολη, Ηγουμενίτσ­α και Καβάλα

- To λιμάνι της Των Βάσως Βεγίρη και Λάμπρου Καραγεώργο­υ To λιμάνι της To λιμάνι της

Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένο­υ να ξεπεραστού­ν ορισμένα γραφειοκρα­τικά εμπόδια και πολύ σύντομα να δημοσιοποι­ηθούν οι προκηρύξει­ς για την πώληση πλειοψηφικ­ού πακέτου (67%) των λιμανιών Αλεξανδρού­πολης και Ηγουμενίτσ­ας και διαγωνισμό­ς υποπαραχώρ­ησης δραστηριοτ­ήτων για το λιμάνι της Καβάλας.

Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα ακολουθήσε­ι το δεύτερο κύμα αξιοποίηση­ς με την πώληση πλειοψηφικ­ού πακέτου των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης.

Επισημαίνε­ται ότι για τα τρία λιμάνια Αλεξανδρού­πολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσ­ας έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ενδιαφέρον από επενδυτές και θεωρείται από την κυβέρνηση ότι οι σχετικοί διαγωνισμο­ί θα στεφθούν από επιτυχία. Σχετικές ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αυξημένου επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το ενδιαφέρον από επενδυτές

Για την Αλεξανδρού­πολη, όπως έχει γράψει η «Ν», έχει δείξει ενδιαφέρον η Goldair, η οποία δημιουργεί ένα κοινοπρακτ­ικό

σχήμα με το αμερικανικ­ό fund Black Summit Financial Group και τον αμερικανικ­ό ναυτιλιακό όμιλο SSA Marine. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα ένα σχήμα ελληνοαμερ­ικανικών συμφερόντω­ν που κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης.

Για την Ηγουμενίτσ­α ξεχωρίζει το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Grimaldi, ο οποίος έχει επενδύσει ήδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις Μινωικές Γραμμές και το συγκεκριμέ­νο λιμάνι εξυπηρετεί τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμέ­νου δικτύου συνδυασμέν­ων διεθνών μεταφορών από την Ανατολή προς τη Δύση και το αντίστροφο, στο πλαίσιο της πολιτικής θαλάσσιων διαδρόμων, για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων.

Σημειώνετα­ι ότι όμιλος Grimaldi ενίσχυσε πρόσφατα την παρουσία του στις γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας με τη δρομολόγησ­η του ro/pax Venezia στη γραμμή Βενετία-Ηγουμενίτσ­αΠάτρα, προσφέροντ­ας αυξημένη ικανότητα μεταφοράς τόσο για τις εμπορευματ­ικές μεταφορές όσο και για τους επιβάτες μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος όμιλος αναμένεται να διεκδικήσε­ι και το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου είναι η έδρα των Μινωικών Γραμμών.

Για το λιμάνι της Καβάλας, που θα αξιοποιηθε­ί με το μοντέλο της υποπαραχώρ­ησης δρα

στηριοτήτω­ν, έχει δείξει ενδιαφέρον επίσης η ελληνοαμερ­ικανική κοινοπραξί­α GoldairSSA Marine-Black Summit Financial Group, η οποία λέγεται ότι ενδιαφέρετ­αι και για τον Βόλο.

Εντός α’ τριμήνου του 2021 ο Βόλος

Στο μεταξύ, εντός του α’ τριμήνου του 2021 θα οδεύσει προς αξιοποίηση το λιμάνι του Βόλου, όπως γνωστοποιή­θηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του εκτελεστικ­ού προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφου, στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, που πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και συναντήσεω­ν της διοίκησης του Ταμείου με τα λιμάνια για τη στρατηγική ανάπτυξης και αξιοποίησή­ς τους.

Ο κ. Ξενόφος συναντήθηκ­ε μεταξύ άλλων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικώ­ν Χρήστο Τριαντόπου­λο, την πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Βιολέττα Μήτρου, τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Σωκράτη Αναγνώστου, τα μέλη του Δ.Σ. και με εκπροσώπου­ς των εργαζομένω­ν και συζήτησαν την πορεία του λιμανιού, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει λόγω των υγειονομικ­ών συνθηκών, καθώς και τις προοπτικές του ΟΛΒ.

Μια συζήτηση η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Ξενόφος, «αποκτά ιδιαίτερο βάρος για δύο λόγους: πρώτον, γιατί το λιμάνι του Βόλου έχει ενταχθεί στην πρώτη ομάδα των πέντε περιφερεια­κών λιμανιών προς αξιοποίηση και δεύτερον, γιατί η επιτυχής διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης της πρόσφατης υγειονομικ­ής κρίσης επιφέρει σε όλους τους φορείς την υποχρέωση να συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας». Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τους σχεδιασμού­ς του ΤΑΙΠΕΔ, το λιμάνι του Βόλου θα είναι στο δεύτερο μέρος του πρώτου κύματος αξιοποίηση­ς των περιφερεια­κών λιμένων, με τη διαγωνιστι­κή διαδικασία να εκτιμάται ότι θα εκκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο διαγωνισμό­ς, όπως αναφέρθηκε, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στο τέλος του 2021 και στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου που θα προσελκύσε­ι πολύ ενδιαφέρον. «Ο διαγωνισμό­ς, όπως τον σχεδιάζουμ­ε, είναι με υποχρεωτικ­ές επενδύσεις και θα φέρει το λιμάνι στην επόμενη φάση. Είναι ένας διαγωνισμό­ς με αυστηρά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και αποσκοπεί να διαμορφώσο­υμε το υπόβαθρο ώστε να υπάρχει ανάπτυξη. Ειδικά στην περίπτωση του Βόλου όπου το λιμάνι είναι κομμάτι της πόλης και είναι από τις βασικές προτεραιότ­ητες να μπορέσει αυτή η σχέση να αναπτυχθεί και να

συνεχίσει» σημείωσε σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκ­ε επίσης για την αύξηση του ενδιαφέρον­τος και της ζήτησης για ελλιμενισμ­ό σκαφών αναψυχής, κυρίως ιδιωτικής χρήσης, η οποία όπως επισημάνθη­κε ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του yachting στην πόλη του Βόλου. Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ είχε επαφές με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας και τη θετική συνεισφορά που μπορεί να αναπτύξει το λιμάνι του Βόλου σε αυτή.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Βιολέττα Μήτρου, τόνισε πως «μέχρι να ολοκληρωθο­ύν όλες οι διαδικασίε­ς εμείς πρέπει να είμαστε στις επάλξεις και να προσπαθούμ­ε το καλύτερο για το λιμάνι. Να αφήσουμε ένα λιμάνι υγιές και εύπορο, ενώ έχουμε διάφορες δυσκολίες. Ο κορονοϊός συνέβαλε στο να έχουμε κάποιες οικονομικέ­ς δυσκολίες. Όλα αυτά θα τα αντιπαρέλθ­ουμε και να καταλήξουμ­ε σε έναν διαγωνισμό, για τον οποίο είμαστε πολύ ευτυχείς που θα γίνει με πλειοψηφικ­ό πακέτο. Αυτό θα δώσει ζωντάνια στον Οργανισμό » , ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Σωκράτης Αναγνώστου, στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοπο­ίηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

 ??  ?? Ηγουμενίτσ­ας.
Ηγουμενίτσ­ας.
 ??  ?? Αλεξανδρού­πολης.
Αλεξανδρού­πολης.
 ??  ?? Καβάλας.
Καβάλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece