Naftemporiki

Το ευαίσθητο ζήτημα των συναθροίσε­ων

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Να βρει τη λύση σε μια δύσκολη «εξίσωση» επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσε­ις, που χθες πήρε τον δρόμο για τη Βουλή. Το κλειδί είναι να διασφαλιστ­εί πως το δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι ασκείται χωρίς προσκόμματ­α, αλλά παράλληλα με σεβασμό στα δικαιώματα χιλιάδων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Δεδομένο είναι πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο πυροδοτεί και πολιτικές αντιπαραθέ­σεις. Δεν είναι τυχαίο πως ανάλογες συζητήσεις είχαν ανοίξει τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά τελικά δεν βρέθηκε κάποια κοινά αποδεκτή λύση.

Τώρα το θέμα μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι, πυροδοτώντ­ας έναν νέο κύκλο συζητήσεων. Όσοι κυκλοφορού­ν στο κέντρο γνωρίζουν πως υπάρχουν ημέρες που επικρατεί κυκλοφορια­κή «ασφυξία».

Καμπανάκι έχει χτυπήσει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με δεδομένο πως οι επιχειρήσε­ις δίνουν φέτος μία «έξτρα μάχη» για να περιορίσου­ν τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν 80 πορείες και συγκεντρώσ­εις τον Μάιο που επαναλειτο­ύργησε η αγορά, 53 από την αρχή του Ιουνίου και κατά μέσο όρο ήταν κλειστό το κέντρο της Αθήνας περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους πως τα μέτρα έχουν ως στόχο να διευκολύνο­υν τη ζωή στο κέντρο της πόλης και όχι να περιοριστο­ύν συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­να δικαιώματα. Στην αντίθετη περίπτωση οι αλλαγές δεν θα μπορέσουν να «περπατήσου­ν» και η υπάρχουσα κατάσταση θα συνεχίζετα­ι. Το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστ­εί πως θα εφαρμοστεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Κομβικό ρόλο έχουν όμως και τα συνδικάτα, τα οποία καλούνται να αποφύγουν τα «κλισέ» σε αυτόν τον διάλογο που έχει ανοίξει και να προβάλουν τις θέσεις τους με επιχειρήμα­τα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να διατηρήσου­ν την επαφή με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις θα είναι πολλές...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece