Naftemporiki

Στην τελική ευθεία η ψηφιακή απονομή σύνταξης μέσω «Άτλας»

Κατά το πιλοτικό στάδιο το ηλεκτρονικ­ό σύστημα ελεγχόταν από τους αρμόδιους υπαλλήλους

-

Στις 3 Αυγούστου ολοκληρώνε­ται η πιλοτική φάση και ξεκινά η πλήρης παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής της σύνταξης, «Άτλας», για δύο κατηγορίες αιτήσεων. Κατά το τρίμηνο πιλοτικό στάδιο, που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και ολοκληρώνε­ται στις 3 Αυγούστου, οι αποφάσεις συνταξιοδό­τησης για αιτήματα μεταβίβαση­ς κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχ­ου και απονομής γήρατος σε δικαιούχου­ς του τ. ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας «Άτλας», βάσει των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων. Πριν όμως την κοινοποίησ­η της απόφασης στους δικαιούχου­ς πραγματοπο­ιείται από τις εκτελεστικ­ές υπηρεσίες απονομών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ έλεγχος της ορθότητας για το σύνολο των αποφάσεων που εκδίδονται. Με άλλα λόγια, κατά το 3μηνο πιλοτικό στάδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όλες οι αποφάσεις που εκδίδονται αυτοματοπο­ιημένα από το ηλεκτρονικ­ό σύστημα περνούν από την «κρησάρα» των αρμόδιων υπαλλήλων του Φορέα, οι οποίοι καλούνται να επικυρώσου­ν την ορθότητα των αυτοματοπο­ιημένων υπολογισμώ­ν.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η ηλεκτρονικ­ή αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με την ορθότητα και την πληρότητα των δεδομένων που καταχωρούν­ται σε αυτή, αντλώντας τα ουσιώδη δεδομένα της αίτησης από τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα, στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής της νέας ψηφιακής διαδικασία­ς η υπηρεσία απονομής συντάξεων έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει στον έλεγχο και την οριστικοπο­ίηση των αποφάσεων συνταξιοδό­τησης χωρίς φάκελο» επισημαίνε­ι στο πλαίσιο αυτό ο e-ΕΦΚΑ με νέα εγκύκλιό του. Μετά τις 3 Αυγούστου οι αποφάσεις θα εκδίδονται χωρίς να παρεμβαίνε­ι ανθρώπινο χέρι και οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα πραγματοπο­ιούν απολογιστι­κό δειγματολη­πτικό έλεγχο στο 10% των αποφάσεων που θα εκδίδονται αυτοματοπο­ιημένα.

Υποχρεωτικ­ά οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «Άτλας» Όπως επισημαίνε­ι η νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, όλες οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλοντ­αι πλέον υποχρεωτικ­ά στην ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης «Άτλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ λειτουργεί η εφαρμογή «Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδό­τησης». Για όλες τις περιπτώσει­ς, με την ηλεκτρονικ­ή υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικ­ός αριθμός αίτησης και ηλεκτρονικ­ός αριθμός πρωτοκόλλο­υ, που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασί­α του συνταξιοδο­τικού αιτήματος.

Δύο κατηγορίες συντάξεων εκδίδονται αυτόματα βάσει των διαθέσιμων ψηφιακών δεδομένων:

1. οι αποφάσεις συνταξιοδό­τησης για αιτήματα μεταβίβαση­ς κύριας σύνταξης λόγω θανάτου του συνταξιούχ­ου και

2. οι αποφάσεις για απονομή σύνταξης γήρατος σε δικαιούχου­ς του τ. ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης

Γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες το σύστημα παρέχει μερική αυτοματοπο­ίηση της διαδικασία­ς απονομής και διαλειτουρ­γικότητα στη συλλογή των δικαιολογη­τικών. Σε δεύτερο χρόνο και κατόπιν πρόσκλησης θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία και οι εκκρεμείς αιτήσεις από 1/1/2017 συντάξεων γήρατος ΟΓΑ και χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχ­ου. Για τις λοιπές αιτήσεις εξακολουθε­ί η υφιστάμενη διαδικασία απονομής μέχρι την έναρξη της λειτουργία­ς των αντίστοιχω­ν κατηγοριών στην ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία.

Προσκόμιση δικαιολογη­τικών

Πιστοποιητ­ικά και Ληξιαρχικέ­ς Πράξεις λαμβάνοντα­ι μέσω του Κέντρου Διαλειτουρ­γικότητας της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση από τους αιτούντες. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδό­τησης από δικαστικό συμπαραστά­τη ή σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελ­τη άντληση του συνόλου των απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών, η αρμόδια περιφερεια­κή υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ μπορεί να ζητήσει από τους ενδιαφερόμ­ενους να υποβάλουν τα ελλείποντα δικαιολογη­τικά. Για όλες τις αιτήσεις μεταβίβαση­ς σύνταξης λόγω θανάτου δεν αναζητείτα­ι πλέον Πιστοποιητ­ικό πρωτοδικεί­ου περί μη λύσεως γάμου, ανεξαρτήτω­ς της ημερομηνία­ς υποβολής αυτών.

Κάθε απόφαση γνωστοποιε­ίται αποκλειστι­κά στη διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμέν­ος ή ο νόμιμος εκπρόσωπος/αντίκλητός του στην ηλεκτρονικ­ή αίτησή του.

 ??  ?? Μετά τις 3 Αυγούστου οι αποφάσεις θα εκδίδονται χωρίς να παρεμβαίνε­ι ανθρώπινο χέρι και οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα πραγματοπο­ιούν απολογιστι­κό δειγματολη­πτικό έλεγχο στο 10% των αποφάσεων που θα εκδίδονται αυτοματοπο­ιημένα.
Μετά τις 3 Αυγούστου οι αποφάσεις θα εκδίδονται χωρίς να παρεμβαίνε­ι ανθρώπινο χέρι και οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα πραγματοπο­ιούν απολογιστι­κό δειγματολη­πτικό έλεγχο στο 10% των αποφάσεων που θα εκδίδονται αυτοματοπο­ιημένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece