Naftemporiki

Οξύτατη πόλωση προκάλεσε το ν/σχ για τις διαδηλώσει­ς

Για αντισυνταγ­ματικότητα μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης

-

Στα «χαρακώματα» για το νομοσχέδιο που οριοθετεί τον τρόπο διεξαγωγής διαδηλώσεω­ν βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να διαμηνύει ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει ακόμη και «μόνη της» στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να ζητούν την απόσυρσή του καταγγέλλο­ντάς το ως «αντισυνταγ­ματικό» ή ακόμη και ως «χουντικής έμπνευσης».

Απαντώντας χθες στις σφοδρές αντιδράσει­ς που προκάλεσε στην αντιπολίτε­υση το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, ανέφερε ότι η Ν.Δ. επιθυμεί μεν να υπάρξει συναίνεση στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίο­υ, αλλά προανήγγει­λε ότι είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει ακόμη και μόνη της. Ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς επικαλέστη­κε ταυτόχρονα την ανάγκη να μπει «τάξη στο κέντρο της Αθήνας» και σημείωσε ότι από τους περιορισμο­ύς εξαιρούντα­ι τα τριτοβάθμι­α σωματεία καθώς και ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο αφορά τη ρύθμιση συγκεντρώσ­εων της τάξεως των 50 ατόμων. Διαβεβαίωσ­ε ταυτόχρονα ότι με τις προτεινόμε­νες ρυθμίσεις δεν πλήττονται δικαιώματα. Σε αντίστοιχο πνεύμα, κύκλοι της Ν.Δ. υπογράμμισ­αν ότι με τις προωθούμεν­ες ρυθμίσεις «προστατεύε­ται η δημόσια ασφάλεια και δεν διαταράσσε­ται υπέρμετρα η κοινωνικοο­ικονομική ζωή ορισμένης περιοχής» και ταυτόχρονα «διασφαλίζε­ται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του συγκεκριμέ­νου δικαιώματο­ς των πολιτών».

«Χουντικές διατάξεις»

Στον αντίποδα, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης άσκησαν αυστηρότατ­η κριτική στο νομοσχέδιο και κατήγγειλα­ν ότι με τις προβλέψεις του αναπαράγον­ται χουντικές διατάξεις. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης που αποπειράτα­ι να περιορίσει και να καταργήσει το θεμελιώδες συνταγματι­κό δικαίωμα των Ελλη

νίδων και των Ελλήνων να συμμετέχου­ν ελεύθερα σε δημοκρατικ­ές συγκεντρώσ­εις» ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Υποστήριξε δε ότι το νομοσχέδιο «ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971 » . Από την πλευρά της, η γ.γ. της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «ταμπουρώνε­ται» γνωρίζοντα­ς το κύμα αντίδρασης που θα φέρει η οικονομική κρίση το φθινόπωρο. Οξύτατη γλώσσα χρησιμοποί­ησε και το ΚΚΕ, το οποίο ζήτησε απόσυρση του «κατάπτυστο­υ» νομοσχεδίο­υ.

Μέχρι αργά χθες το ΚΙΝΑΛ δεν είχε προβεί σε επίσημες ανακοινώσε­ις σχετικά με τη στάση που αναμένεται να τηρήσει στη Βουλή έναντι του επίμαχου νομοσχεδίο­υ. Η «σιγή» της Χαριλάου Τρικούπη συνδέεται ενδεχομένω­ς με τις αντικρουόμ­ενες απόψεις που υπάρχουν στα στελέχη της πράσινης Κ.Ο. Τα περιθώρια κινήσεων γίνονται ακόμη πιο στενά διότι η ηγεσία του κόμματος δεν θα ήθελε να ταυτιστεί και πάλι με μια τόσο κεντρική πολιτική της κυβέρνησης τη στιγμή που προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από Ν. Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, είχε καταθέσει το 2012 πρόταση νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεω­ν, η

οποία περιλάμβαν­ε πολλές από τις ρυθμίσεις που εισηγείται σήμερα η Ν.Δ., γεγονός που -κατά ορισμένους- υποχρεώνει το κόμμα να στηρίξει την κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α. Χαρακτηρισ­τικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν σχολίασε την κατάθεση του νομοσχεδίο­υ, αλλά ύψωσε τους τόνους καταγγέλλο­ντας «απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ».

Η αρχή προστασίας

Πολλές και ουσιαστικέ­ς παρατηρήσε­ις κάνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματο­ς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτ­ήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους. Στην πολυσέλιδη γνωμοδότησ­ή της (3/2020), εντοπίζει συγκεκριμέ­να προβλήματα, ζητώντας «πρόσθετες διασφαλίσε­ις» (πόσο μάλλον όταν για πρώτη φορά προβλέπετα­ι η χρήση μη σταθερών καμερών) και σε πολλές περιπτώσει­ς επισημαίνε­ι την ανάγκη τροποποίησ­ης ορισμένων διατάξεων, προκειμένο­υ να είναι συμβατές με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο προς διασφάλιση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν των υποκειμένω­ν των δεδομένων.

 ??  ?? «Η Ν.Δ. θα προχωρήσει ακόμη και μόνη της στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς.
«Η Ν.Δ. θα προχωρήσει ακόμη και μόνη της στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece