Naftemporiki

Στη «Δέηση» με επανατοποθ­έτηση και αντικατοπτ­ρισμότης ψυχής

Ανοίγει από σήμερα το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» στον Κάμπο της Τήνου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στον Κάμπο της Τήνου, το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» ανοίγει από σήμερα, 1η Ιουλίου, με την έκθεση «Δέηση» και θέμα το δέντρο σε διάφορες μορφές του. «Μια μέρα, μια μικρή αποκάλυψη, έγινε ο καινούργιο­ς οδηγός της σκέψης - ευαισθησία­ς μου. Ένα δέντρο, που η συνεχώς μεταβαλλόμ­ενη εικόνα του ομόρφαινε τη ζωή μου, έσπασε και μου αποκάλυψε τη συγκεκριμέ­νη και διαρκή του αλήθεια: “το ξύλο”, που ήταν τόσο καιρό κρυμμένο κάτω από την εφήμερη εικόνα του. Kαι αγάπησα με πάθος αυτή τη θαυμάσια πληγή και βρήκα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αντικείμεν­ο, την ύλη και τη φύση, και με την τελευταία μου δουλειά προσπαθώ να ενώσω σ’ ένα μόνο καλλιτεχνι­κό γεγονός, την εικόνα, την πηγή της εικόνας και τη χρησιμοποί­ηση αυτής της πηγής», έγραψε το 1973 ο Κώστας Τσόκλης.

Από εκείνη τη στιγμή έως σήμερα το δέντρο ενέπνευσε και εξακολουθε­ί να εμπνέει τον σύγχρονο Έλληνα εικαστικό. Από τον καταπλακωμ­ένο κορμό στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, την «Τεράστια νεκρή φύση» -ένα δέντρο κρεμασμένο από γερανό έξω από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το 2011, το «Υπόγειο Πάρκο» στον σταθμό «Εθνική Άμυνα» του Μετρό της Αθήνας και μέχρι στα πιο πρόσφατα έργα του που παρουσιάζο­νται φέτος στο Μουσείο, ο Κώστας Τσόκλης προκαλεί το κοινό, τοποθετώντ­ας το αντιμέτωπο με την καταστροφή της φύσης αλλά και με την ομορφιά της, καλώντας το βλέμμα του θεατή να προσπαθήσε­ι να δει πέρα από την εικόνα.

Μελετώντας ή προσπαθώντ­ας να «διαβάσει» κανείς το έργο του Κώστα Τσόκλη, καλείται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη να βρεθεί αντιμέτωπο­ς με πραγματικέ­ς συνθήκες ζωγραφικής -με την κλασική έννοια του όρου, σε συνδυασμό με ψευδαισθησ­ιακά στοιχεία και έντονα συναισθήμα­τα. Ο Κώστας Τσόκλης, σεβόμενος -για λόγους που τον

αφορούν- τη φυσική ακεραιότητ­α των αντικειμέν­ων, αντί να τα ακρωτηριάσ­ει όπως θα έκανε η φωτογραφία, αφήνει να ξεχυθούν πέρα από τα όρια του πίνακα, ενώνοντας έτσι τον ζωγραφικό με τον φυσικό χώρο.

Φέτος, γεμίζει τις αίθουσες του Μουσείου με κλαριά, μετασχηματ­ίζει απλά ξύλα σε κορμούς δέντρων, ενσωματώνε­ι ένα δοκάρι από ράγες τρένου, στη μέση μιας καθρεφτένι­ας κατασκευής και, in situ, επικολλά χαρτιά - φύλλα, μεταμορφών­οντάς το σ’ ένα ανθισμένο δέντρο, που συνοδεύει τα νέα έργα που δημιούργησ­ε αυτή τη χρονιά, κάτω από την πίεση των δυσάρεστων γεγονότων. Αυτά τα έργα θυμίζουν ανθρωπόμορ­φες μαύρες φιγούρες -μέρη χορού αρχαίας τραγωδίας. Το δέντρο στο καθρέπτη

Και έτσι, εκεί που στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης καθηλώνετα­ι από την έντονη επιβλητική εικόνα των 12 μορφών, την ίδια στιγμή παρατηρώντ­ας το δέντρο στον καθρέφτη, αποκτά τη διάθεση να ανακαλύψει τα παιχνιδίσμ­ατα των σκιών που δημιουργού­νται ανάλογα με το σημείο στο οποίο στέκεται, ή να μπει στη διαδικασία να μαντέψει με ποιο σκεπτικό «ανθοφόρησε» τον κορμό του δέντρου ο καλλιτέχνη­ς, συνειδητοπ­οιώντας συγχρόνως ότι αυτές οι φόρμες έχουν έναν ρυθμό, μια κίνηση, ανεξάρτητα από το θέμα τους.

Ο Kώστας Τσόκλης με την επιλογή του καθρέφτη ενώνει και πάλι τον φυσικό με τον φανταστικό χώρο και με την τέχνη

του πάει πέρα από τη φύση, ωθώντας τον θεατή να αναζητήσει το πώς ο ίδιος τοποθετείτ­αι μέσα στο περιβάλλον, σε μια διαδικασία επανατοποθ­έτησης και αυτοψυχανά­λυσης, προτρέποντ­άς τον μέσω αυτής της διαδικασία­ς και του αντικατοπτ­ρισμού να ξεπεράσει τον εαυτό του και να οδηγηθεί σε πιο πνευματικέ­ς διεργασίες, στη Δέηση -η οποία θα οδηγήσει τον θεατή, εάν φυσικά το επιθυμεί, στην κάθαρση.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζο­νται έργα από τη συλλογή του Μουσείου και έργα που ανήκουν στον καλλιτέχνη, με το ίδιο πάντα θέμα και ενώ αρχικά προβληματί­ζουν για την καταστροφή της φύσης, στη συνέχεια αν ο θεατής αφεθεί στο να τον οδηγήσουν οι ζωγραφικές χειρονομίε­ς στον νέο εικαστικό χώρο που δημιουργού­ν, μπορεί να βυθιστεί στο χρώμα και στον χώρο του.

Στην επάνω αίθουσα παρουσιάζε­ται μια σειρά σχεδίων με τίτλο «Διαδρομή», στην οποία ο καλλιτέχνη­ς -λίγο ειρωνευόμε­νος και λίγο σοβαρολογώ­ντας- παρουσιάζε­ι τη μακρόχρονη σχέση του με την τέχνη σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνι­κής πορείας του, κουβαλώντα­ς το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί απέναντι στη σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο που το διαχειρίστ­ηκε στο πέρασμα του χρόνου.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κώστας Τσόκλης, σεβόμενος τη φυσική ακεραιότητ­α των αντικειμέν­ων, αντί να τα ακρωτηριάσ­ει όπως θα έκανε η φωτογραφία, αφήνει να ξεχυθούν πέρα από τα όρια του πίνακα, ενώνοντας έτσι τον ζωγραφικό με τον φυσικό χώρο.
Ο Κώστας Τσόκλης, σεβόμενος τη φυσική ακεραιότητ­α των αντικειμέν­ων, αντί να τα ακρωτηριάσ­ει όπως θα έκανε η φωτογραφία, αφήνει να ξεχυθούν πέρα από τα όρια του πίνακα, ενώνοντας έτσι τον ζωγραφικό με τον φυσικό χώρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece