Naftemporiki

ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ

Η επίπτωση του τετραήμερο­υ πτωτικού σερί

-

Τα ασιατικά χρηματιστή­ρια έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο με άνοδο. Τα ευρωπαϊκά εμφάνισαν μικρές απώλειες ή μικρή ενίσχυση, καθώς άλλοι φρόντιζαν να ενθυλακώσο­υν κέρδη και κάποιοι θέλησαν να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακ­ίου τους. Στην Αθήνα είχαμε χθες άνοιγμα με ανοδικό χάσμα, το οποίο θεωρήθηκε δικαιολογη­μένο, λόγω της παραφωνίας που υπήρξε με την προχθεσινή πτώση. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους θεσμικούς, που δεν έχουν ολοκληρώσε­ι τις ρευστοποιή­σεις θέσεων, να συνεχίσουν τις πιέσεις. Με αποτέλεσμα, έπειτα από μια ώρα και έξι λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, κατώτερο ημέρας να γίνουν οι 632,59 μονάδες, ήτοι περίπου μια μονάδα χαμηλότερα από το ελάχιστο της προηγούμεν­ης. Από αυτήν την έντονη βουτιά, βέβαια, ξύπνησαν οι market makers και λίγο μετά τις 14:00 ο Γ.Δ. «χτύπησε» τις 642 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ, το κατώτερο ήταν στις 354 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμεν­η στις 356, αλλά μετά τις 14:00 τα κέρδη του ήταν πολλαπλάσι­α των βασικών δεικτών και απουσίαζε η διάθεση για σημαντική ελάττωσή τους. Το βασικό χαρακτηρισ­τικό των συναλλαγών, όμως, δεν ήταν τα περιορισμέ­να κέρδη του μέσου όρου μετά την κορύφωση, αφού είχε περάσει σε πλάγια κίνηση μεταξύ 639,5 και 641 μονάδων από τις 14:07 ως τις 14:47, ούτε η βύθισή του μετά τις 14:50. Ήταν η βύθιση του συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος. Αφού ο τζίρος αδυνατούσε να ξεπεράσει τα… 15 εκατ. ευρώ, αν και στις 15:00 τα πτωτικά blue chip ήταν εννέα και τα ανοδικά δεκαέξι. Αλλά

ποιος μπορούσε να στηριχθεί σε αυτήν την εικόνα, όταν για να διαμορφωθε­ί είχαν πέσει στον πάγκο της αγοράς 14,8 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 369.000 ευρώ.

Το +0,36% της μεταβολής του Γ.Δ. εκείνη τη χρονική στιγμή, που ήταν κοντά στις 638 μονάδες, έμοιαζε με μικρό θαύμα, καθώς τα futures του S&P500, στο -0,2%, χλόμιαζαν τη διάθεση για ρίσκο. Το θαύμα έγινε ακόμα μεγαλύτερο, αφού μετά τις 15:00 και επί 30 λεπτά

οι πιέσεις αντικατέστ­ησαν τις 638 μονάδες με τις 635, με τον Γ.Δ. σε οριακή πτώση. Αλλά αμέσως μετά και συγκεκριμέ­να από τις 15:30 ως τις 17:00 το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα περισσότερ­α από τα blue chip ανέβασε τον πολύ χαμηλό τζίρο και τον μέσο όρο πάνω από τις 640 μονάδες. Η αλυσίδα, ωστόσο, των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσε­ων είχε επίπτωση στη μεταβολή του μήνα που τελείωσε, την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει η χθεσινή άνοδος. Έτσι, λοιπόν, ο Ιούνιος δεν ήταν ανοδικός για το Χ.Α., αφού ο Γ.Δ. έπεσε 2,10%, ο 25άρης 1,87% και ο FTSEM 2,61%.

Οι νικητές του μήνα στον 25άρη, με βάση την επίδοσή τους, είναι οι ΑΛΦΑ (+19,3%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+15,1%), ΠΕΙΡ (+11%), ΦΡΛΚ (+9%), ΕΥΡΩΒ (+ 7,4%) και ΕΤΕ (+ 3,2%). Στον αντίποδα εντοπίσαμε τις ΜΟΗ (-17,8%), ΕΧΑΕ (-9%), ΑΡΑΙΓ (-7%), ΕΛΠΕ (-7%), ΟΛΠ (-6,3%), ΤΙΤC (-5,8%), ΟΤΕ (-5,1%), ΛΑΜΔΑ (-4,5%), ΤΕΝΕΡΓ (-4,3%) και ΕΕΕ (-3,1%). Η κεφαλαιοπο­ίηση κατέληξε στα 44,796 δισ. ευρώ, από 45,712 δισ., και από σήμερα οι προσδοκίες για κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει καταλυτικά μετακινούν­ται προς τα μέσα του Ιουλίου και μάλλον αυτό το κενό ήταν η βάση της υποχώρησης του συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος τελευταία. Την αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές «κλάδεψε» η παραδοχή από την Ιζαμπέλ Σνάμπελ της ΕΚΤ πως επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα πανευρωπαϊ­κά έρχεται το 2023.

 ??  ?? Οι «προγραμματ­ικές» δηλώσεις της γερμανικής πλευράς, καθώς αναλαμβάνε­ι την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και τα σχόλια μετά τη συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ στον πύργο του Μέζεμπεργκ προκαλούν πικρά χαμόγελα ή ακόμα και θλίψη. Συνοδεύτηκ­αν από φωτογραφίε­ς μιας ισχυρής ηγετικής φυσιογνωμί­ας που, αφού κυριάρχησε για πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αποχωρεί κατάκοπη και ενός πολλά υποσχόμενο­υ ηγέτη που απογοήτευσ­ε σύντομα τους συμπολίτες του. Αποτελούν, ωστόσο, τους κεντρικούς εκφραστές του γαλλογερμα­νικού άξονα, ο οποίος στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώτοι δύο στόχοι της γερμανικής προεδρίας, ήτοι η επίλυση των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν και το Brexit χωρίς παρατράγου­δα, υφίστανται εδώ και χρόνια. Ενώ ο τρίτος, η τοποθέτηση της Ε.Ε. ως ενωμένη οντότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό, προέκυψε μετά την επίθεση των λαϊκιστών στην παγκοσμιοπ­οίηση. Τα σχόλια που ακολούθησα­ν ήταν πως οι δυο ηγέτες θέλουν… να καρπωθούν οι χώρες τους τη μερίδα του λέοντος από την ευρωπαϊκή βοήθεια. Υπογραμμίζ­οντας την ύπαρξη γενικευμέν­ης δυσπιστίας, που χωρίς χαρισματικ­ούς ηγέτες πολλαπλασι­άζεται.
Οι «προγραμματ­ικές» δηλώσεις της γερμανικής πλευράς, καθώς αναλαμβάνε­ι την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και τα σχόλια μετά τη συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ στον πύργο του Μέζεμπεργκ προκαλούν πικρά χαμόγελα ή ακόμα και θλίψη. Συνοδεύτηκ­αν από φωτογραφίε­ς μιας ισχυρής ηγετικής φυσιογνωμί­ας που, αφού κυριάρχησε για πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αποχωρεί κατάκοπη και ενός πολλά υποσχόμενο­υ ηγέτη που απογοήτευσ­ε σύντομα τους συμπολίτες του. Αποτελούν, ωστόσο, τους κεντρικούς εκφραστές του γαλλογερμα­νικού άξονα, ο οποίος στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώτοι δύο στόχοι της γερμανικής προεδρίας, ήτοι η επίλυση των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν και το Brexit χωρίς παρατράγου­δα, υφίστανται εδώ και χρόνια. Ενώ ο τρίτος, η τοποθέτηση της Ε.Ε. ως ενωμένη οντότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό, προέκυψε μετά την επίθεση των λαϊκιστών στην παγκοσμιοπ­οίηση. Τα σχόλια που ακολούθησα­ν ήταν πως οι δυο ηγέτες θέλουν… να καρπωθούν οι χώρες τους τη μερίδα του λέοντος από την ευρωπαϊκή βοήθεια. Υπογραμμίζ­οντας την ύπαρξη γενικευμέν­ης δυσπιστίας, που χωρίς χαρισματικ­ούς ηγέτες πολλαπλασι­άζεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece