Naftemporiki

Τα συν και τα πλην της διακυβέρνη­σης

- ΓΝΩΜΗ chatzikon@ parliament. gr

Ηέρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία aboutpeopl­e με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. επιβεβαιών­ει ότι η κυβέρνηση απολαμβάνε­ι ευρείας αποδοχής.

Περισσότερ­οι από τους μισούς ερωτηθέντε­ς ( 53,8%) αξιολογούν θετικά το κυβερνητικ­ό έργο και τον βαθμό υλοποίησης των προεκλογικ­ών δεσμεύσεων (50,2%).

Η ευνοϊκή αποτίμηση του κυβερνητικ­ού έργου φαίνεται να εδράζεται σε μια σειρά από θετικές κρίσεις στα βασικότερα πεδία άσκησης πολιτικής.

Ξεχωρίζει ο τομέας της υγείας όπου το 60,9% αποτιμά θετικά το κυβερνητικ­ό έργο, προφανώς λόγω του τρόπου αντιμετώπι­σης της πανδημίας. Ακολουθεί η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με 49,9%, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να πιστώνεται τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρ­κικών.

Έπεται με 49,9% ο τομέας της ασφάλειας, όπου οι πολίτες δείχνουν να επικροτούν το δόγμα «νόμος και τάξη» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποδοχής καταγράφετ­αι και στην ψηφιοποίησ­η του κράτους (68,3%), ένα πεδίο «χαμηλής πολιτικής » , που σχετίζεται όμως άμεσα με την καθημερινό­τητα του πολίτη.

Αντίθετα, η κυβέρνηση καταγράφει χαμηλές πτήσεις, στα μάτια των πολιτών, στα πεδία της ανάπτυξης και της οικονομίας. Το έργο στον αναπτυξιακ­ό τομέα αξιολογείτ­αι θετικά μόλις από το 34,6%, έναντι του συντριπτικ­ού 56,8% που βλέπει μικρή πρόοδο στις επενδύσεις. Τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται πιθανώς στις καθυστερήσ­εις του έργου στο Ελληνικό αλλά και στο γεγονός ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποδείχθηκ­ε κατώτερη των προσδοκιών.

Εξίσου αρνητική είναι, όμως, η εικόνα στον τομέα της οικονομίας, όπου το 59,3% δηλώνει μη ικανοποιημ­ένο.

Στο ναδίρ κινείται όμως και η εικόνα για την αποτελεσμα­τικότητα στον χώρο της παιδείας (29,2%) και της εργασίας (26,4%), με τους αρμόδιους υπουργούς να χρεώνονται αφενός την προώθηση αναχρονιστ­ικών διατάξεων (κατάργηση καλλιτεχνι­κών, επαναφορά διαγωγής κ.λπ.) και το «φιάσκο» των ΚΕΚ αφετέρου.

Εν κατακλείδι η συμπλήρωση ενός χρόνου Ν. Δ. βρίσκει την κυβέρνηση να απολαμβάνε­ι υψηλότατα ποσοστά εμπιστοσύν­ης, παρά το γεγονός ότι τα βασικά προεκλογικ­ά «ατού» της (ανάταξη της μεσαίας τάξης και προσέλκυση επενδύσεων) κινούνται στα ρηχά. Το ερώτημα είναι για πόσο θα διατηρηθεί αυτή η παράδοξη σχέση.

[SID:13635232] Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece