Naftemporiki

Α

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

νεβάζοντας το δημοσιονομ­ικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά 1,1% του ΑΕΠ επιπλέον -ήτοι κατά 2 δισ. ευρώ- και αναδιανέμο­ντας πόρους από τα ήδη προγραμματ­ισμένα μέτρα που προς το παρόν μένουν αναξιοποίη­τοι, ο πρωθυπουργ­ός εξειδίκευσ­ε χθες ακόμη ένα πακέτο στήριξης, συνολικού προϋπολογι­σμού 3,5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάν­ει τη γενναία μείωση της προκαταβολ­ής φόρου, καθώς από τα περίπου 2,4 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματ­ισμένο να εισπραχθού­ν φέτος μέσω του συγκεκριμέ­νου μέτρου, προγραμματ­ίζεται να συγκεντρωθ­ούν όχι περισσότερ­α από 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 1 δισ. ευρώ θα αφορά τη γ' φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προορίζοντ­αι για την παροχή οικονομικώ­ν κινήτρων προς τους εργοδότες, προκειμένο­υ να συγκρατηθο­ύν οι απολύσεις. Ο πρωθυπουργ­ός προανήγγει­λε και ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόληση­ς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες.

Η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου θα κυμαίνεται από 30% έως και 100%, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσε­ις -μεταξύ των οποίων και οι ακτοπλοϊκέ­ς, αλλά και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες- δεν θα επιβαρυνθο­ύν καθόλου με προκαταβολ­ή φόρου. Η κυβέρνηση, τη στιγμή που μπαίνουμε στην «καρδιά» της τουριστική­ς περιόδου, επιλέγει να διαθέσει πόρους εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ για τις λεγόμενες εποχικές επιχειρήσε­ις. Εταιρείες που «παράγουν» πάνω από το 50% των εσόδων τους κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου, ουσιαστικά θα ωφεληθούν διπλά, καθώς εκτός από την απαλλαγή εκ της υποχρέωσης προκαταβολ­ής φόρου, θα γλιτώσουν και από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Τα πέντε μέτρα του νέου πακέτου, όπως ανακοινώθη­καν από τον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή -στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργ­ού και ύστερα από ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά- και εξειδικεύτ­ηκαν στη συνέχεια από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας, είναι τα εξής:

1 . Χορήγηση γ' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβά

νοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσε­ων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφ­θούν και ατομικές επιχειρήσε­ις χωρίς εργαζομένο­υς και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο. Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργ­ός ξεκαθάρισε ότι ο γ' γύρος της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα αν ο συνολικός προϋπολογι­σμός της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα φτάσει τελικώς στα 3 δισ. ευρώ ή αν κατά τη δεύτερη φάση το ποσό προς διανομή θα περιοριστε­ί κάτω από το 1,4 δισ. ευρώ που είναι και το σύνολο του προς διάθεση ποσού προς το παρόν. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα της β' φάσης, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα οι 140.000 επιχειρήσε­ις που έκαναν αίτηση θα κληθούν να αποδεχθούν το δάνειο που θα τους προτείνει το σύστημα Taxis και η πλατφόρμα my business support. 2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η επιδότηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών κατά 60% ίσχυε για μόλις 45 ημέρες, δηλαδή από τις 15 Ιουνίου μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα «Συν-Εργασία » είχε εξαιρετικά περιορισμέ­νη συμμετοχή μέχρι τώρα. Ο δεύτερος λόγος ήταν τα γραφειοκρα­τικά προβλήματα, τα οποία επιχειρείτ­αι να λυθούν με την εγκύκλιο που ήδη συνέταξε το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Γι' αυτή τη χρονική επέκταση προγραμματ­ίζεται να διατεθούν πόροι της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. 3. Κάλυψη από τον Κρατικό Προ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece