Naftemporiki

Το ψηφιακό τρένο και η Περιφέρεια

-

«Στο τρένο της ψηφιακής εποχής υπάρχει χώρος για τις περιφερεια­κές επιχειρήσε­ις. Και μπορούμε να το προλάβουμε. Με συγκροτημέ­νη εθνική στρατηγική, με συνεργασία και συνένωση δυνάμεων». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Κωνσταντίν­ος Μίχαλος στο 8ο Συνέδριο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης που πραγματοπο­ιείται στην Πάτρα.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισ­ε ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός των επιχειρήσε­ων αποτελεί τη σημαντικότ­ερη πρόκληση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι έχουμε χάσει, ήδη, αρκετό έδαφος στον διεθνή και ευρωπαϊκό ψηφιακό ανταγωνισμ­ό.

Όπως είπε, το 2020 η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -καταλαμβάν­οντας την ίδια θέση με αυτή που είχε το 2019, ενώ το 2018 ήταν 28η-, γι' αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, «υπάρχει ανάγκη όχι μόνο να επιταχυνθε­ί, αλλά και να διευρυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός των ελληνικών επιχειρήσε­ων - ιδιαίτερα των μικρομεσαί­ων και περιφερεια­κών επιχειρήσε­ων».

Στη συνέχεια υπογράμμισ­ε ότι η δυνατότητα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού των επιχειρήσε­ων της ελληνικής περιφέρεια­ς θα εξαρτηθεί από την αποτελεσμα­τικότητα των παρεμβάσεω­ν στους τομείς: ενθάρρυνση επενδύσεων, ψηφιακές δεξιότητες, ρυθμιστικό πλαίσιο και υποδομές, ψηφιακή διακυβέρνη­ση, «αλλά και από την ενεργοποίη­ση όλων μας. Της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκη­σης, της επιστημονι­κής κοινότητας, των φορέων της αγοράς».

Τα επιμελητήρ­ια, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, έχουν αναλάβει από πολύ νωρίς ουσιαστικέ­ς πρωτοβουλί­ες, με στόχο να στηρίξουν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Πιο αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

Υλοποιούντ­αι συστηματικ­ά δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση και την επιμόρφωση επιχειρημα­τιών και στελεχών, σε θέματα όπως η διαχείριση και η ασφάλεια δεδομένων, η αποδοτική χρήση των social media για την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας, κ.ά.

Τα επιμελητήρ­ια είναι από τους πρώτους φορείς που ανέπτυξαν υπηρεσία απομακρυσμ­ένης ψηφιακής υπογραφής για τα μέλη.

Πρωταγωνισ­τούν στην υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας, μέσα από τη δημιουργία δομών, δικτύων και υπηρεσιών.

Ανέλαβαν τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του ΓΕΜΗ και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, η οποία επιτρέπει την online σύσταση μιας νέας επιχείρηση­ς εντός λίγων ωρών.

Αναλαμβάνο­υν ουσιαστικέ­ς πρωτοβουλί­ες στον χώρο της διά βίου μάθησης, υλοποιώντα­ς συγχρηματο­δοτούμενο έργο για την κατάρτιση και πιστοποίησ­η ψηφιακών δεξιοτήτων 15.000 εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα.

[ SID: 13640206]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece