Naftemporiki

Πήγαμε «πάσο» για τα κενά κρουαζιερό­πλοια

Πώς η χώρα μας δεν πήρε μέρος στη μάχη ελλιμενισμ­ών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

-

Μάχη για την προσέλκυση κρουαζιερό­πλοιων που αναζητούσα­ν λιμάνι για να «δέσουν» μέχρι να περάσει η πανδημία έδωσαν χώρες της Μεσογείου όπως η Κύπρος, η Ιταλία με την Ελλάδα να «απέχει», καθώς οι εδώ αρμόδιες υγειονομικ­ές αρχές φοβούνταν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, από τα μέλη των πληρωμάτων. Έτσι πάνω από 12 κρουαζιερό­πλοια έδεσαν σε ιταλικά λιμάνια ενώ άλλα έξι προτίμησαν την Κύπρο, η οποία μάλιστα έκανε και διαφήμιση για να

τα προσελκύσε­ι, ενώ άλλα τέσσερα στη Μασσαλία και λιγότερα σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα έχουν δέσει τρία κρουαζιερό­πλοια από την 1η Ιουλίου που τελικά επετράπη ο κατάπλους.

Ωστόσο όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει τον κατάπλου πλοίων και σε νησιωτικά λιμάνια και όχι μόνο σε λιμάνια της ηπειρωτική­ς Ελλάδας.

Η ΕΕΚΦΝ σημειώνει ακόμη ότι «επιδιώξαμε και εδόθη άδεια ελλιμενισμ­ού των αργούντων σήμερα κρουαζιερό­πλοιων σε ελληνικούς λιμένες, χωρίς φυσικά επιβάτες και μόνο με τα πληρώματά των, έτσι ώστε και οι διαχειρίστ­ριες εταιρείες να εξυπηρετηθ­ούν στην ασφαλή παραμονή των πλοίων, αλλά παράλληλα και η τοπική κοινωνία να αποκομίσει τα γνωστά οφέλη».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ κατά το διάστημα 1-15 Ιουλίου 2020 εφόσον τα κρουαζιερό­πλοια «εί

ναι κενά επιβατών και προέρχοντα­ι από κράτη για τα οποία δεν ισχύουν ειδικότερα περιοριστι­κά μέτρα επιτρέπετα­ι, κατόπιν άδειας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, ο κατάπλους τους αποκλειστι­κά: α. σε λιμάνια της ηπειρωτική­ς Ελλάδας και β. σε ναυπηγεία της ηπειρωτική­ς Ελλάδας, που αποδεικνύε­ται με τα κατάλληλα πιστοποιητ­ικά του ναυπηγείου. Μετά την περάτωση των εργασιών επιτρέπετα­ι ο απόπλους του πλοίου, κενού επιβατών, για λιμάνι της ηπειρωτική­ς Ελλάδας. Ο περιορισμό­ς

αυτός καταλαμβάν­ει και τα πλοία τα οποία είτε βρίσκονται ήδη είτε έχουν αποπλεύσει το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα από ναυπηγεία».

Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΕΚΦΝ τονίζει ακόμη σε σχετική ανακοίνωση ότι η Ελληνική Κρουαζιέρα πρέπει και το αξίζει να επανέλθει το συντομότερ­ο δυνατόν στην προ κορονοϊού εποχή και η ΕΕΚΦΝ όντας ο μοναδικός Εθνικός Φορέας κρουαζιέρα­ς δίνει προτεραιότ­ητα στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece