Naftemporiki

Σημαντικά κειμήλια της Μονής Στροφάδων στο Μπενάκη

Από το Μουσείο Εκκλησιαστ­ικής Τέχνης της Ζακύνθου στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλο­υ

-

Με σημαντικά κειμήλια της Μονής Στροφάδων, τα οποία ταξίδεψαν από το Μουσείο Εκκλησιαστ­ικής Τέχνης της Ζακύνθου όπου και φιλοξενούν­ται, έχει εμπλουτιστ­εί η έκθεση των Ρόμπερτ Μακέιμπ και Κατερίνας Λυμπεροπού­λου με τίτλο «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων » , που άνοιξε διαδικτυακ­ά τον Μάιο και παρουσιάζε­ται στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλο­υ του Μουσείου Μπενάκη Ελ

ληνικού Πολιτισμού.

Στα κειμήλια της Μονής που έφθασαν από τη Ζάκυνθο συγκαταλέγ­ονται τρεις εικόνες και

τέσσερα χειρόγραφα που συνδέονται άμεσα με την ιστορία της Μονής Στροφάδων και αποτελούν τεκμήρια της σπουδαιότη­τάς της. Πιο συγκεκριμέ­να πρόκειται για:

Εικόνα του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη, η οποία αποδίδεται στον σημαντικό Κρητικό ζωγράφο Άγγελο Ακοτάντο και χρονολογεί­ται στο α’ μισό του 15ου αιώνα.

Εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας με το Θαύμα της Παναγίας

στα Στροφάδια, του 18ου αιώνα.

Εικόνα του Αγίου Διονυσίου που χρονολογεί­ται μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα.

Χειρόγραφο σε περγαμηνή των Λόγων του Γρηγορίου του Ναζιανζινο­ύ, το οποίο χρονολογεί­ται στον 12ο αιώνα.

Γράμμα με τη σφραγίδα της Οικουμενικ­ής Συνόδου, που εστάλη από τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη Παΐσιο ΙΙ, το 1727.

Αντίγραφο φύλλου χειρογράφο­υ από την Ιερά Μονή Στροφάδων, όπου μνημονεύον­ται οι κτήτορές του, οι βυζαντινοί αυτοκράτορ­ες της δυναστείας των Λασκαριδών.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίο­υ, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Kατερίνας Σακελλαροπ­ούλου και του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη Βαρθολομαί­ου. Την επιμέλεια έχει κάνει η Ελένη Αθανασίου και τον αρχιτεκτον­ικό σχεδιασμό ο Αλέξης Βερούκας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece