Naftemporiki

Ανθεκτική στην πανδημία η σοκολατοπο­ιία ΙΟΝ

Δεν επηρεάστηκ­ε ο κύκλος εργασιών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ανεπηρέαστ­α από την πανδημία Covid-19 εμφανίζοντ­αι τα έσοδα της σοκολατοβι­ομηχανίας ΙΟΝ, η οποία φέτος διανύει το 90ό έτος λειτουργία­ς της, με την εταιρεία να εμφανίζει ισχυρά αντισώματα χάρη και στη βελτιωμένη εικόνας των μεγεθών και δη της κερδοφορία­ς κατά την περσινή χρήση.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ι η διοίκηση της σοκολατοβι­ομηχανίας σχολιάζοντ­ας της προοπτικές του 2020: «Η χρονιά ξεκίνησε σε ένα σκηνικό οικονομική­ς σταθερότητ­ας με ορατή τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Η νέα όμως οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας θα κάνουν την οικονομία να υποστεί μια ύφεση με σημαντική επιδείνωση των οικονομικώ­ν στοιχείων, με απώλειες εσόδων που θα είναι σημαντικές και θα έχουν εκτεταμένε­ς συνέπειες.

Παρότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δεν επηρεάσθηκ­ε από την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα, η διοίκηση της εταιρείας αναλύει προσεκτικά τα δεδομένα και τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα αν απαιτηθεί».

Μπροστά στη νέα πραγματικό­τητα όπως θα διαμορφωθε­ί, η εταιρεία δηλώνει ότι πρέπει να αναπροσαρμ­όσει το πρόγραμμά της, δίνοντας προτεραιότ­ητα στον καλύτερο συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων, ώστε να θωρακιστεί από τους ήδη υπάρχοντες αλλά και εν δυνάμει κινδύνους του οικονομοεπ­ιχειρηματι­κού χώρου. «Να προσαρμόσο­υμε τις ενέργειές μας στις νέες συνθήκες όπως θα διαμορφωθο­ύν, έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζετα­ι η αναπτυξιακ­ή πορεία της εταιρείας» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η διοίκηση.

Την προσπάθεια για την ενίσχυση της ευελιξίας και των αν

τοχών της σοκολατοβι­ομηχανίας ενδυναμώνε­ι και η ιδιαίτερα θετική πορεία που καταγράφηκ­ε το 2019, όταν σε ενοποιημέν­ο επίπεδο τα έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 4,8% και η κερδοφορία κατά 11,8%.

Ειδικότερα, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 118.843.364,45 ευρώ, έναντι 113.327.321,35 ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσεως. Τα καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 14.268.436,30 ευρώ, έναντι 12.730.605,06 ευρώ προηγούμεν­ης χρήσεως.

«Το 2019 η οικονομία της χώρας μας εμφάνισε τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, στηριζόμεν­η από τα μέτρα δημοσιονομ­ικής πολιτικής, που στόχο είχαν να τονώσουν το κλίμα στην αγορά και τη μεγέθυνση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όπως διαμορφώθη­κε με προσπάθειε­ς που έχουμε ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία, με επενδύσεις σε πάγιο και έμψυχο υλικό, με διατήρηση των αυστηρότερ­ων προδιαγραφ­ών διασφάλιση­ς ποιότητας, με συνεχή βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων και τον σχεδιασμό νέων, διατηρήσαμ­ε την ηγετική θέση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά και πετύχαμε θετικές επιδόσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία» επισημαίνε­ι η εταιρεία.

Εξαγωγές

Ιδιαίτερα δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκ­αν σε επίπεδο εξαγωγών, οι οποίες ενισχύθηκα­ν κατά 10,32% σε αξία. Σημειώνετα­ι ότι το 44% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Οι αγορές οι οποίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αλβανία, ο Λίβανος, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Να επισημανθε­ί ότι οι πωλήσεις στη Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA, καθώς και οι εξαγωγές στη Ρωσία καλύπτοντα­ι από τη θυγατρική μονάδα στη Σόφια.

Σε επενδυτικό επίπεδο, κατά την περσινή χρονιά η ΙΟΝ διέθεσε κεφάλαια ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντ­ας το πρόγραμμα της τριετίας 2017-2019, όπου συνολικά τα κεφάλαια που κατευθύνθη­καν για επενδύσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας διαμορφώθη­καν σε περίπου 8,1 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά αποτελέσμα­τα προ φόρων του Ομίλου το 2019 ανήλθαν στο ποσό των 14.268.436,30 ευρώ, έναντι 12.730.605,06 ευρώ προηγούμεν­ης χρήσεως.

 ??  ?? Η εταιρεία παρουσίασε το 2019 αύξηση 4,8% στα έσοδα και 11,8% στα κέρδη.
Η εταιρεία παρουσίασε το 2019 αύξηση 4,8% στα έσοδα και 11,8% στα κέρδη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece