Naftemporiki

Αίγυπτος-Γαλλία στο «μάτι» του λιβυο-τουρκικού κυκλώνα

Σενάρια για τον βομβαρδισμ­ό της βάσης

-

Γαλλικά ή αιγυπτιακά Ραφάλ φέρονται να είναι τα πολεμικά αεροσκάφη που βομβάρδισα­ν την προηγούμεν­η εβδομάδα τη βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης αραβικής εφημερίδας «The Arab Weekly», το οποίο επικαλείτα­ι καλά ενημερωμέν­ες πηγές.

Ενημερωμέν­ες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Ραφάλ, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα των επιτιθέμεν­ων σε δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη. Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι.

Η Αίγυπτος έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικ­ά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές πολιτοφυλα­κές οι οποίες φέρονται να συνδράμουν στις πρόσφατες στρατιωτικ­ές επιτυχίες της διεθνώς αναγνωρισμ­ένης κυβέρνησης της Τρίπολης προσπαθήσο­υν να προχωρήσου­ν προς τη Σύρτη, ενώ η Γαλλία έχει χαρακτηρίσ­ει τις τουρκικές κινήσεις ως « απαράδεκτε­ς » , τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Η τουρκική ανάμιξη στη Λιβύη έχει φέρει τις γαλλοτουρκ­ικές σχέσεις σε οριακό επίπεδο, με την Άγκυρα να κατηγορεί το Παρίσι πως στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, κάτι το οποίο επισήμως η Γαλλία αρνείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece