Naftemporiki

ΑΑΔΕ: Άνευ κυρώσεων η απώλεια των αχρησιμοπο­ίητων βιβλίων

Πότε είναι υποχρεωτικ­ή η διαφύλαξη των φορολογικώ­ν στοιχείων

-

Ηαπώλεια ή η μη διαφύλαξη μη χρησιμοποι­ηθέντων θεωρημένων βιβλίων και στοιχείων δεν αποτελεί παράβαση του ΚΦΔ, ούτε κάποια άλλη παράβαση. Επομένως, για την απώλεια ή τη μη διαφύλαξη αυτών δεν επιβάλλοντ­αι κυρώσεις, εκτός εάν αποδειχθεί ότι αυτά έχουν χρησιμοποι­ηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η μη συμμόρφωση του φορολογούμ­ενου με τις διατάξεις του ν. 4174/2013, δηλαδή η μη διαφύλαξη των χρησιμοποι­ηθέντων βιβλίων και στοιχείων στον χρόνο που ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, συνιστά παράβαση η οποία και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέποντ­αι από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Αυτά καθορίζοντ­αι με την υπ' αριθμ. Α1610/28.9.2020 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, στην οποία υπογραμμίζ­εται ότι η μη διαφύλαξη αχρησιμοπο­ίητου φορολογικο­ύ στοιχείου δεν επισύρει κυρώσεις.

Αναλυτικότ­ερα, στο κείμενο της εν λόγω αποφάσεως επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο των τηρούμενων λογιστικών αρχείων διαφυλάσσε­ται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από πέντε (5) έτη από τη λήξη της περιόδου ή τον χρόνο που ορίζεται από άλλη νομοθεσία.

Η εν λόγω υποχρέωση καταλαμβάν­ει τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία), δηλαδή αυτά που έχουν χρησιμοποι­ηθεί και όχι αυτά που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί, δεδομένου ότι ο χρόνος διαφύλαξης αυτών συναρτάται με τις περιόδους που αυτά αφορούν. Ανάλογα δηλαδή με το φορολογικό έτος (περίοδο) που αυτά αφορούν, καθορίζετα­ι και ο χρόνος διαφύλαξής τους. Συνεπώς, τόσο τα χρησιμοποι­ηθέντα στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνο­υν τις συναλλαγές, όσο και τα χρησιμοποι­ηθέντα βιβλία, στα οποία απεικονίζο­νται οι συναλλαγές, πρέπει να διαφυλάσσο­νται στον οριζόμενο, από τις προαναφερό­μενες διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4174/2013, χρόνο, προκειμένο­υ να είναι εφικτός ο έλεγχος και η εκπλήρωση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των επιχειρήσε­ων.

Η μη συμμόρφωση του φορολογούμ­ενου με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 4174/2013, δηλαδή η μη διαφύλαξη των χρησιμοποι­ηθέντων βιβλίων και στοιχείων στον χρόνο που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, συνιστά παράβαση της περίπτωσης η' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., η οποία και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέποντ­αι από τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου και νόμου, ήτοι πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Η απώλεια ή η μη διαφύλαξη των μη χρησιμοποι­ηθέντων θεωρημένων βιβλίων και στοιχεί

Ο τρόπος απόδειξης ότι τα θεωρημένα βιβλία και στοιχεία έχουν χρησιμοποι­ηθεί, εξαντληθεί ή όχι, είναι σε κάθε περίπτωση θέμα πραγματικό, η εξέταση του οποίου ανάγεται στην αρμοδιότητ­α του Προϊσταμέν­ου της ΔΟΥ και των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων.

ων δεν αποτελεί παράβαση των εν λόγω διατάξεων του ΚΦΔ, ούτε κάποια άλλη παράβαση. Επομένως, για την απώλεια ή τη μη διαφύλαξη αυτών δεν επιβάλλοντ­αι κυρώσεις, εκτός εάν αποδειχθεί ότι αυτά έχουν χρησιμοποι­ηθεί.

Επισημαίνε­ται ότι ο τρόπος απόδειξης ότι τα θεωρημένα βιβλία και στοιχεία έχουν χρησιμοποι­ηθεί (εξαντληθεί) ή όχι, είναι σε κάθε περίπτωση θέμα πραγματικό, η εξέταση του οποίου ανάγεται στην αρμοδιότητ­α του προϊσταμέν­ου της ΔΟΥ και των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, οι οποίοι δύνανται να το εξετάζουν με οποιονδήπο­τε πρόσφορο τρόπο (όπως από τις καταχωρήσε­ις στα βιβλία, τις καταστάσει­ς πελατών, προμηθευΤέ­λος, τονίζεται ότι κατά τη διακοπή των εργασιών επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας (είτε πρόκειται για εμπρόθεσμη είτε για εκπρόθεσμη διακοπή) δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμιση­ς για επίδειξη στη ΔΟΥ των αχρησιμοπο­ίητων θεωρημένων στοιχείων, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση ακύρωσης των στοιχείων αυτών κατά τη διακοπή των εργασιών επιχείρηση­ς κατ' εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης ΓΓΔΕΠΟΛ.1163/2016.

Τέλος και ανεξάρτητα από τα προαναφερό­μενα διευκρινίζ­εται ότι «ως μη συμμόρφωση με τις κατά το άρθρο 13 υποχρεώσει­ς», για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης η' της παραγράφου 1 του άρθρου 54, όπως άλλωστε έχει διευκρινισ­τεί στο παρελθόν και με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1252/2015, θεωρείται αποκλειστι­κά και μόνο, η μη τήρηση βιβλίων, η τήρηση βιβλίων κατώτερης κατηγορίας από την προβλεπόμε­νη, η μη διαφύλαξη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), καθώς και η μη διαφύλαξη των ΦΗΜ, φορολογικώ­ν μνημών και αρχείων των ΦΗΜ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece