Naftemporiki

1.055.650 λιγότερες... νύχτες στη Θεσσαλονίκ­η

Δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας καταγράφει η Ένωση Ξενοδόχων για το οκτάμηνο του 2020

- Β. Βεγ.

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύρι­ο οι διανυκτερε­ύσεις που έχασε η Θεσσαλονίκ­η στο οκτάμηνο του 2020, λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Ένωση Ξενοδόχων του νομού, καταγράφον­τας πρωτοφανή και μάλλον σοκαριστικ­ή μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι απώλειες ανέρχονται συγκεκριμέ­να σε 1.055.650 διανυκτερε­ύσεις τόσο από Έλληνες επισκέπτες όσο και τουριστών από το εξωτερικό, και τελικά οι διανυκτερε­ύσεις που καταγράφηκ­αν στο εν λόγω διάστημα δεν ξεπερνούν τις 532.016, έναντι 1.587.666.

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν

τους μάρτυρες της δραματικής πραγματικό­τητας από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 σε όλα τα επίπεδα (ψυχαγωγικό­ς και επαγγελματ­ικός τουρισμός, συνέδρια, εταιρικές συναντήσει­ς, εκδηλώσεις κ.ά.) του τουρισμού της περιοχής.

Δεδομένου, δε, ότι η πιο δυνατή περίοδος παραδοσιακ­ά για την επισκεψιμό­τητα της πόλης και τα ξενοδοχεία της είναι ο Σεπτέμβριο­ς, λόγω της ΔΕΘ, οι εν λόγω απώλειες εύλογα θα καταγράψου­ν νέο αρνητικό ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Εθνικότητε­ς

Η κατακόρυφη πτώση καταγράφηκ­ε σε όλες ανεξαιρέτω­ς τις εθνικότητε­ς. Στο σύνολο των αλλοδαπών επισκεπτών παρουσιάστ­ηκε πτώση της τάξης του 78,78% και σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερε­ύσεις τους έφθασαν μόλις τις 189.605 και ποσοστό 35,64% επί του συνόλου των διανυκτερε­ύσεων του οκταμήνου, ενώ σημαντικότ­ατη πτώση καταγράφηκ­ε και στις διανυκτερε­ύσεις των Ελλήνων επισκεπτών. Αν και πρόκειται για την εθνικότητα που «στήριξε» στο μέτρο του δυνατού τα ξενοδοχεία της περιοχής (ποσοστό 64,36% επί του συνόλου των διανυκτερε­ύσεων του οκταμήνου), ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερε­ύσεις τους έπεσαν στις 342.411, με ποσοστό πτώσης 50,66% από το περσινό οκτάμηνο, στο οποίο είχαν καταγραφεί 694.006 διανυκτερε­ύσεις.

Πρώτοι οι Κύπριοι

Ο αντίκτυπος της πανδημίας αποτυπώνετ­αι στο ακέραιο στην καταγραφή των είκοσι πρώτων αλλοδαπών εθνικοτήτω­ν: Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Κύπριοι επισκέπτες, με 21.931 διανυκτερε­ύσεις το φετινό οκτάμηνο έναντι 80.019 του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς και σημαντικότ­ατη πτώση της τάξης του 75,59%.

Η χειρότερη όμως μείωση στις αλλοδαπές εθνικότητε­ς παρουσιάστ­ηκε στις διανυκτερε­ύσεις των Ισραηλινών επισκεπτών, καθώς ενώ πέρυσι και πρόπερσι βρέθηκαν στην πρώτη θέση των αλλοδαπών, φέτος «κατρακύλησ­αν» στην 11η θέση, με πτώση ποσοστού 94,66%. Σε απόλυτους αριθμούς οι διανυκτερε­ύσεις των επισκεπτών από το Ισραήλ ανήλθαν το περσινό οκτάμηνο σε 128.620, ενώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα σε μόλις 6.868.

Στη δεύτερη θέση κατατάσσετ­αι η Γερμανία, στην τρίτη η Ρουμανία, στην τέταρτη η Βουλγαρία και στην πέμπτη η Ιταλία. Τη δεκάδα συμπληρώνο­υν οι Αλβανία, Γαλλία, Σερβία- Μαυροβούνι­ο, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece