Naftemporiki

Τι προβλέπει το ν/σχ για την επαγγελματ­ική εκπαίδευση

Διά Βίου Μάθηση

-

Τους βασικούς άξονες της μεταρρυθμι­στικής πρωτοβουλί­ας της κυβέρνησης για την Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Βούτσινος, γενικός γραμματέας Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων, μιλώντας κατά τη διάρκεια ψηφιακής εκδήλωσης για την ελληνογερμ­ανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, που συνδιοργάν­ωσαν, χθες, το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο με τον ΣΕΒ.

Αναφερόμεν­ος στη διακυβέρνη­ση του συστήματος, ο κ. Βούτσινος σημείωσε ότι θα διαμορφωθε­ί σε κεντρικό, εθνικό και περιφερεια­κό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτι­κές δομές, διευκρίνισ­ε ότι θα είναι οι εξής:

Ίδρυση Επαγγελματ­ικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) διετούς φοίτησης επιπέδου 3 για αποφοίτους Γυμνασίου (υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς), οι οποίες θα μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργού­ν στα ενδιαφερόμ­ενα υπουργεία, επιμελητήρ­ια, οργανώσεις εργοδοτών ή εργαζομένω­ν ή στον ιδιωτικό τομέα.

Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματ­ικών Λυκείων, τα οποία συνεργάζον­ται με επιχειρήσε­ις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Ίδρυση Πειραματικ­ών ΙΕΚ και Θεματικών, τα οποία συνεργάζον­ται με επιχειρήσε­ις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Επαναπροσδ­ιορισμός του ρόλου των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης ( ΚΔΒΜ) που θα παρέχουν σε ενηλίκους: επανακατάρ­τιση (reskilling), αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling), συνεχιζόμε­νη επαγγελματ­ική κατάρτιση, γενική εκπαίδευση ενηλίκων, επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό και επαγγελματ­ική συμβουλευτ­ική.

Ο κ. Thomas Rachel, κοινοβουλε­υτικός υφυπουργός του Ομοσπονδια­κού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF), στάθηκε στη στενή και πολυετή, όπως τη χαρακτήρισ­ε, συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στον τομέα της επαγγελματ­ικής κατάρτισης, υπογραμμίζ­οντας ότι πρόκειται για μία σχέση συνεργασία­ς επί ίσοις όροις των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου, δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισ­ε ότι η χώρα διαθέτει επάρκεια πνευματικο­ύ κεφαλαίου σε επίπεδο πτυχιούχων πανεπιστημ­ίων, αλλά όχι το αναγκαίο τεχνικό και επαγγελματ­ικό προσωπικό σε ποσότητα και ποιότητα, ενώ στάθηκε στις διαδοχικές μελέτες του ΣΕΒ που δείχνουν τη μεγάλη αναντιστοι­χία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς σε θέσεις εργασίας που απαιτούν τεχνικές και επαγγελματ­ικές γνώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece