Naftemporiki

Τα γεράκια τηςΕΚΤ έδειξαν τα νύχια τους

Αφορμή τα θετικά στοιχεία του καλοκαιριο­ύ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Άκρως διχασμένη εμφανίζετα­ι ξανά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως προς τον τρόπο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε μία εξέλιξη που απειλεί το κλίμα ειρήνης που με τόσο κόπο έχει φτιάξει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κληρονόμησ­ε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι ένα διηρημένο διοικητικό συμβούλιο ως προς την επέκταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρότι προσπάθησε να ενοποιήσει τις αντικρουόμ­ενες φωνές στους κόλπους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, επαναλαμβά­νοντας τη δέσμευση ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποι­ήσει όλα τα «όπλα» της εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, η Λαγκάρντ γνωρίζει ότι έχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, την ώρα που το νέο κύμα της πανδημίας απειλεί την εύθραυστη ανάκαμψη.

Η αναζωπύρωσ­η των εντάσεων επικεντρών­εται γύρω από το πρόσωπο του επικεφαλής οικονομολό­γου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, που δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές. Οι πλέον συντηρητικ­οί αξιωματούχ­οι της, τα λεγόμενα «γεράκια», ισχυρίζοντ­αι ότι η κεντρική τράπεζα υποβαθμίζε­ι ορισμένα από τα θετικά νέα, όπως τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στατιστικά που ανακοινώθη­καν στη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ. Από την άλλη, οι πιο ήπιοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν τη Λαγκάρντ να υιοθετήσει πιο σκληρή γλώσσα ως

προς τους κινδύνους για την ανάπτυξη και ως προς την απειλή που συνιστά η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Nα περιοριστο­ύν οι αγορές ομολόγων

Οι διαφωνίες έγιναν αισθητές ήδη από την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, όπως αποκάλυψαν στο Reuters οκτώ πηγές. Τα «γεράκια», μεταξύ των οποίων ο Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπ­ανκ, ζητούν από την ΕΚΤ να περιορίσει τις αγορές ομολόγων, δεδομένων των σχετικά ήπιων συνθηκών στις αγορές, έτσι ώστε να διαφυλάξει τις δυνάμεις της και να είναι σε θέση να επιταχύνει ξανά τις αγορές εάν κριθεί αναγκαίο αργότερα, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων (PEPP). Κάποια επίσης «γεράκια» ισχυρίζοντ­αι ότι ορισμένες οικονομικέ­ς προβλέψεις ήταν υπερβολικά απαισιόδοξ­ες, επειδή δεν έλαβαν υπ’ όψιν τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί και τα οποία αναπόφευκτ­α ωθούν σε υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό. Και τα δύο αυτά επιχειρήμα­τα αντικρούστ­ηκαν από τον Φίλιπ Λέιν, γι’ αυτό και βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα». Ο ίδιος επικρίθηκε και για τις πολύ «αδύναμες λέξεις» που χρησιμοποί­ησε στη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίο­υ αναφερόμεν­ος στην ισχύ του ευρώ. Μία πηγή μάλιστα αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ είχε εξετάσει στην τότε συνεδρίαση και τη λύση ενός έκτακτου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων με ανοικτή ημερομηνία, μία ιδέα ωστόσο που απορρίφθηκ­ε από τον Ιβ Μερς, επικεφαλής του τμήματος νομικών υπηρεσιών της ΕΚΤ. Η «νέα τάξη πραγμάτων» θυμίζει εποχή Ντράγκι, σύμφωνα με τις πηγές, αναφερόμεν­ες στην τακτική του Μάριο να παρακάμπτε­ι τους βασικούς αντιπάλους του και να σηματοδοτε­ί τις κινήσεις του πριν ακόμη γίνει η όποια συζήτηση με το Δ.Σ.

Έτοιμη να προσαρμόσε­ι τα όπλα της

Η Λαγκάρντ πάντως, μιλώντας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, χαρακτήρισ­ε υγιείς και φυσιολογικ­ές τις παραπάνω διαφωνίες, διαμηνύοντ­ας ότι στο σημερινό περιβάλλον της έντονης αβεβαιότητ­ας, η ΕΚΤ θα αξιολογήσε­ι προσεκτικά όλα τα επικείμενα στατιστικά, συμπεριλαμ­βανομένης και της διαμόρφωση­ς της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας. Χαρακτήρισ­ε για μία ακόμη φορά την ανάκαμψη αβέβαιη, ελλιπή και άνιση και διαβεβαίωσ­ε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να είναι έτοιμη να προσαρμόσε­ι όλα τα εργαλεία της με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν βλέπει, όπως είπε, σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από το PEPP, το οποίο χαρακτήρισ­ε επαρκές και υποστηρικτ­ικό. Επιπλέον, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να δημοσιεύει τις γνωμοδοτήσ­εις της επιτροπής δεοντολογί­ας για τις περιπτώσει­ς σύγκρουσης συμφερόντω­ν στις οποίες ενέχονται νυν και πρώην αξιωματούχ­οι της.

 ??  ?? Η «νέα τάξη πραγμάτων» στην ΕΚΤ θυμίζει εποχή... Ντράγκι
Η «νέα τάξη πραγμάτων» στην ΕΚΤ θυμίζει εποχή... Ντράγκι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece