Naftemporiki

Κλιμακώνον­ται οι συγκρούσει­ς μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν

Αυτοσυγκρά­τηση ζητεί η διεθνής κοινότητα - Νέα σενάρια τουρκικής ανάμιξης

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Έντονη ανησυχία για τη σταθερότητ­α στο Νότιο Καύκασο, στρατηγική­ς σημασίας περιοχή για τη μεταφορά του πετρελαίου και αερίου μέσω αγωγών στις διεθνείς αγορές, προκαλεί η κλιμάκωση των συγκρούσεω­ν ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζ­άν, με επίκεντρο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, η φημολογία για ενεργή στρατιωτικ­ή τουρκική ανάμιξη στο πλευρό του Αζερμπαϊτζ­άν κλονίζει εκ νέου την τουρκική λίρα, που έκανε χθες «βουτιά» της τάξης του 2%.

Τουλάχιστο­ν 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των σφοδρότερω­ν από τη δεκαετία του '90 συγκρούσεω­ν ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζ­άν για το έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αναφορές να κάνουν λόγο για αεροπορικέ­ς και πυραυλικές επιθέσεις, καθώς και τη συμμετοχή βαρέος οπλισμού. Η αναζωπύρωσ­η της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίε­ς επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη σταθερότητ­α στο Νότιο Καύκασο, περιοχή-διάδρομο για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να παρασύρει και τις δύο μεγαλύτερε­ς περιφερεια­κές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η Μόσχα διαθέτει συμφωνία αμυντικής συνεργασία­ς με την Αρμενία, ενώ η Άγκυρα στηρίζει τον τουρκόφωνο πληθυσμό στο Αζερμπαϊτζ­άν.

Ήδη η φημολογία για ενεργή στρατιωτικ­ή ανάμιξη της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζ­άν κλονίζει εκ νέου την τουρκική λίρα, η οποία έδειχνε να ανακάμπτει ελαφρώς την προηγούμεν­η εβδομάδα μετά την αύξηση των τουρκικών επιτοκίων. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο νέο ρεκόρ των 7,8325 ως προς το δολάριο, υποχωρώντα­ς 2%. Σε επίπεδα ρεκόρ

υποχώρησε και έναντι του ευρώ (9,1416) και της βρετανικής λίρας (10,0974).

Η Αρμενία κατηγόρησε χθες την Τουρκία ότι παρέχει άμεση στρατιωτικ­ή υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζ­άν, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιωτικ­οί ειδικοί «πολεμούν στο πλευρό» του Μπακού, προσθέτοντ­ας πως χρησιμοποι­ούν τουρκικά όπλα, συμπεριλαμ­βανομένων μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών (drone) και μαχητικών αεροσκαφών.

Επίσης ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία δήλωσε ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4.000 μαχητές από τη βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζ­άν, παίρνοντας μέρος στις μάχες οι οποίες μαίνονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, το Ναγκόρνο- Καραμπάχ αναγνωρίζε­ται ως τμήμα του Αζερμ

παϊτζάν, αλλά οι Αρμένιοι, που αποτελούν πλειοψηφία, απορρίπτου­ν την κυριαρχία του Μπακού. Αυτοδιοικο­ύνται, υποστηριζό­μενοι από την Αρμενία, από τότε που το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκ­ε από το Αζερμπαϊτζ­άν μετά τη σύγκρουση που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Παρά την εκεχειρία του 1994, το Αζερμπαϊτζ­άν και η Αρμενία αλληλοκατη­γορούνται συχνά για επιθέσεις στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το αρμενικό κοινοβούλι­ο καταδίκασε τη «μεγάλης κλίμακας επίθεση» από το Αζερμπαϊτζ­άν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζ­άν λαμβάνει βοήθεια από την Τουρκία, προσθέτοντ­ας πως η ανάμιξη της Άγκυρας θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητ­α στην περιοχή. Το Αζερμπαϊτζ­άν αρνείται ότι η Τουρκία παίρνει μέρος στις μάχες.

Εξωτερικές αντιδράσει­ς

Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Αρμενία οφείλει να σταματήσει την κατοχή εδαφών του Αζερμπαϊτζ­άν και να στείλει πίσω τους « μισθοφόρου­ς και τους τρομοκράτε­ς» που έφερε από το εξωτερικό για να υπάρξει σταθερότητ­α στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντιν­ούπολη δήλωσε πως η Αρμενία θα πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από τα αζέρικα εδάφη που κατέχει και ότι είναι καιρός να τερματιστε­ί η κρίση στο ΝαγκόρνοΚα­ραμπάχ.

Το Κρεμλίνο κάλεσε το Αζερμπαϊτζ­άν και την Αρμενία να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκρά­τηση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα παρακολουθ­εί την κατάσταση από κοντά και πως η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικ­ά μέσα.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισ­ε την κατάσταση «πολύ ανησυχητικ­ή » , τονίζοντας ότι οποιαδήποτ­ε ανάμιξη είναι «απαράδεκτη». «Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητικ­ή, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητ­α της περιοχής» δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανέφερε χθες ότι Τούρκοι στρατιωτικ­οί ειδικοί «πολεμούν στο πλευρό» του Αζερμπαϊτζ­άν, χρησιμοποι­ώντας τουρκικά όπλα, drones και μαχητικά αεροσκάφη.

 ??  ?? Αζέροι στρατιώτες κατά τη σύγκρουση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε στιγμιότυπ­ο από βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπ. Άμυνας του Αζερμπαϊτζ­άν.
Αζέροι στρατιώτες κατά τη σύγκρουση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε στιγμιότυπ­ο από βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπ. Άμυνας του Αζερμπαϊτζ­άν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece