Εισαι ετοιµη;

Women's Health (Greece) - - Cover Story -

Θέλω να ξεκινήσω παρκούρ. Απαιτείται να είμαι ήδη αθλήτρια (ή έστω πολύ γυμνασμένη);

Ολοι μπορούν να ασχοληθούν με το παρκούρ, αρκεί να το θέλουν πολύ. Σίγουρα η φυσική κατάσταση και η μυϊκή δύναμη είναι στοιχεία που κάνουν το ξεκίνημα πιο εύκολο για όσους τα κατέχουν, αλλά αυτό ισχύει σχεδόν για κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Πώς είναι καλύτερα να ξεκινήσω; Πρέπει να ακολουθήσω κάποια προπόνηση;

Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή προθέρμανση. Αν θες να αποφύγεις τους τραυματισμούς, πρέπει να ζεστάνεις επαρκώς τους μυς σου. Το τρέξιμο, οι αναπηδήσεις, τα μικρά και προσεκτικά άλματα, οι δρομικές και διατατικές ασκήσεις είναι το καλύτερο ζέσταμα για ένα ομαλό πέρασμα στο κυρίως μέρος της προπόνησης. Οι προπονήσεις παρκούρ είναι πολυδιάστατες, καθώς περιλαμβάνουν ασκήσεις τεχνικής, μυϊκής ενδυνάμωσης και μυϊκής αντοχής. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί κάποιο διαφορετικό είδος προπόνησης - αν ασχοληθείς συστηματικά, δεν χρειάζεται καν να το συνεχίσεις.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για την πρώτη φορά; Χρειάζεται να έχω παρέα;

Τα σημαντικότερα εργαλεία για μια προπόνηση παρκούρ είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που να απορροφούν τους κραδασμούς (τύπου running shoes) και άνετη ενδυμασία (μια φόρμα με καλή εφαρμογή). Οι καταλληλότερες συνθήκες είναι ο καλός καιρός. Ακόμα κι αν έχει ήλιο, απόφευγε τις νωπές επιφάνειες, γιατί μπορεί να γλιστρήσεις. Αυτήν την εποχή που ο καιρός δεν ενδείκνυται για εξωτερικές προπονήσεις υπάρχουν και κατάλληλα διαμορφωμένοι, εσωτερικοί χώροι (εγκαταστάσεις ενόργανης, γυμναστήριο παρκούρ). Μπορεί κάποιος να προπονηθεί είτε με καλή παρέα είτε μόνος του. Φέρε την προπόνηση στα μέτρα σου.

φορεί από τις Εκδόσεις Key Books), οι ισχυρισµοί του οποίου αποτελούν µια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις του φαινοµένου «Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη» ή µάλλον «Τι Παρίσι, τι Ηράκλειο». Σε µπερδέψαµε; Στο βιβλίο του, ο Mcdougall αποκαλύπτει άλλη µια κατηγορία «φύσει» αθλητών: των Κρητικών που µάχονταν εναντίον των Ναζί στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. «Υπάρχει ολόκληρη παράδοση ανθρώπων, που φαινοµενικά γεννήθηκαν δροµείς» λέει. «Αναρωτιόµουν, πώς στο καλό τα κατάφερναν;». Η απάντηση για τον Mcdougall είναι απλή: η κουλτούρα των γυµναστηρίων µας έχει µάθει πως, για να γυµναστείς, πρέπει να επαναλαµβάνεις αέναα τις ίδιες κινήσεις, χωρίς να κουνηθείς από τη θέση σου. Οι άνθρωποι όµως που ζούσαν κοντά στη φύση θεωρούσαν αυτονόητη την εξάντληση των ορίων των δυνατοτήτων και της ευελιξίας τους. Η σηµερινή επιτυχία του παρκούρ οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στα βίντεο από την οµάδα Yamakasi, στην οποία ήταν µέλος και ο ίδιος ο David Belle. Για να πετύχουν αυτό που ονόµαζαν «η τέχνη της κίνησης», οι Yamakasi έκαναν σκληρές προπονήσεις, ωθώντας τον εαυτό τους στα άκρα, έχοντας όµως επίγνωση των δυνατοτήτων τους, δείχνοντας αλληλεγ-

γύη ο ένας στον άλλο, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους τραυµατισµούς κι επιδεικνύοντας ταπεινότητα. Αυτή είναι µέχρι σήµερα η φιλοσοφία του αθλήµατος. Αν και η δηµοτικότητα του παρκούρ δεν παύει να αυξάνεται, δύσκολα θα συναντήσεις Ελληνίδα tracuese (έτσι ονοµάζονται οι γυναίκες-αθλήτριες του παρκούρ, ενώ οι άντρες traceur). Δεν ξέρουµε αν γι’ αυτό ευθύνεται η στρατιωτική ιστορία του, η σύνδεσή του µε σκληρά αθλήµατα, όπως η αναρρίχηση ή η απουσία κανόνων και όρων. Γι’ αυτό και ενθουσιαστήκαµε όταν γνωρίσαµε τη Μαρία και τη Ροζαλία, δύο έµπειρες tracuese. «Στο παρκούρ, ο στόχος είναι να καταφέρεις να κινηθείς ελεύθερα και λειτουργικά µες στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, προσέχοντας πάντα την ασφάλειά σου» µας λένε. «Δεν είναι η τυπική σου γυµναστηριακή προπόνηση µε τις στάνταρ ηµέρες και ώρες, γι’ αυτό και ο κάθε αθλητής το βιώνει διαφορετικά. Αυτό είναι που αφήνει και περιθώριο για δηµιουργία. Αν και υπάρχουν συγκεκριµένες κινησιολογικές τεχνικές και κινήσεις που έχουν αποδείξει τη λειτουργικότητά τους, το παρκούρ είναι πάντα ανοιχτό στις νέες ιδέες». Ξέρουµε ότι όσο ενδιαφέρον κι αν σου ακούγεται ως φιλοσοφία, ίσως χρειάζεσαι και µια επιπλέον ώθηση για να σκεφτείς σοβαρά την ενασχόλησή σου µε αυτό. Μάθε, λοιπόν, πως, µόλις ξεπεράσεις τους φόβους σου και καταφέρεις να ελέγξεις το σώµα σου, θα δεις να αυξάνεται όχι µόνο η µυϊκή σου δύναµη και η αντοχή, αλλά και η ευλυγισία σου. Η λίστα όµως είναι µεγάλη και δεν τελειώνει εδώ. Η εκρηκτικότητα και η ταχύτητά σου θα αυξηθούν και το ίδιο ισχύει και για την αλτικότητα και την ισορροπία σου. Επιπλέον, η οµαδική άσκηση, που συνηθίζεται στο παρκούρ, θα σου γεννήσει αισθήµατα άµιλλας και αλληλεγγύης. Θέλεις να ξεκινήσεις, αλλά δεν ξέρεις πώς; Δες πώς ξεκίνησαν τα κορίτσια.

δυο σε ενα

Η Μαρία Ραπτάκη και η Ροζαλία Ζαφειράτου έχουν ένα µεγάλο κοινό: την αγάπη τους για το παρκούρ, αλλά και τον τρόπο που πρωτογνωρίστηκαν µαζί του. Τα βίντεο της πρώτης οργανωµένης οµάδας παρκούρ στην Ελλάδα, της NSA (No Strings Attached), ήταν που τις ώθησαν να ξεκινήσουν προπονήσεις. Η Ροζαλία το ξεκίνησε µόλις σταµάτησε το στίβο, µετά από δέκα χρόνια προπονήσεων σε µήκος-τριπλούν. Η Μαρία ξεκίνησε νωρίτερα, για την ακρίβεια οκτώ χρόνια πριν, όταν ακόµη ήταν ελάχιστες οι γυναίκες που ασχολούνταν µε αυτό σε παγκόσµιο επίπεδο. Ετσι, ήδη το πρώτο βίντεο που δηµοσίευσε το 2007 έγινε ιδιαίτερα δηµοφιλές παγκοσµίως. «Από τότε δέχοµαι επαγγελµατικές προτάσεις από το εξωτερικό και ανοίχτηκε µπροστά µου ένας νέος δρόµος. Το ένα πάθος έφερε το άλλο και άρχισα να ασχολούµαι επαγγελµατικά µε τη σκηνοθεσία και το filmmaking, πλέον και ως ηθο-

και ως ηθοποιός, µε προτάσεις για σηµαντικούς ρόλους σε µεγάλα casting ξενόγλωσσων ταινιών, όπως το Assassin’s Creed , The Avengers , κ.ά.» λέει η ίδια. Οι δυο τους συνδέθηκαν εξαρχής. «Από τις πρώτες ηµέρες, η παρουσία της Ροζαλίας στην οµάδα ήταν πολύ ευχάριστη» εξηγεί η Μαρία. «Συµµετείχε ενεργά και δυναµικά στα δρώµενα και µαζί αποτελέσαµε τις µοναδικές Ελληνίδες που ασχολήθηκαν εντατικά και σοβαρά µε το παρκούρ». Τι πιστεύει η Ροζαλία; «Η Μαρία ήταν εκείνη που µε ενθάρρυνε και που κράτησε αµείωτο το ενδιαφέρον µου για το παρκούρ» µας λέει. Γεµάτες ενέργεια και λάτρισσες της περιπέτειας, δεν έχουν σταµατήσει (από τη στιγµή που γνωρίστηκαν) να εξελίσσονται και να σπρώχνει η µια την άλλη προς το καλύτερο. Σηµαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι η οµάδα στην οποία συµµετέχουν και οι δύο, η NSA, έχει δεχτεί µεγάλη προβολή στην Ελλάδα, µε συµµετοχές σε δηµοφιλή live, δρώµενα, ρόλους σε διαφηµιστικά σποτ, µουσικά βίντεο, ταινίες και θεατρικά τουρ.

γιατι να τισ ακολουθησεισ;

Φαίνεται ότι οι ίδιες έχουν κάνει το παρκούρ αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής τους. Το ίδιο µπορείς να κάνεις κι εσύ. «Λόγω της φύσης του, σε συστήνει µε ειλικρίνεια στον εαυτό σου. Δεν σου αφήνει χώρο για ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ως προς το τι θέλεις και πού µπορείς να φτάσεις». Ακούγοντας και τη Ροζαλία καταλαβαίνουµε πως το παρκούρ, πέρα από τη σωµατική σου κατάσταση, επηρεάζει σηµαντικά και τον τρόπο που αντιµετωπίζεις τη ζωή - προς το καλύτερο. «Η ροή της κίνησης έχει γίνει στοιχείο του χαρακτήρα µου» τονίζει. «Η στασιµότητα είναι φθορά. Πρέπει να προχωράµε, να αλλάζουµε». Αυτή η σκέψη σίγουρα θα σε βοηθήσει να αντιµετωπίσεις τη ζωή µε πιο αισιόδοξο τρόπο.

ευλυγισια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.