Gesztinek sok jó ötlete van

Kilenc hónapos felkészülés előzte meg a Rapülők országjáró turnéját

24 Óra - - CÍMLAP - Wágner Zsanett zsanett.wagner@mediaworks.hu

Geszti Péter EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, énekes, reklámszakember a mÉrtékadó Nők Társasága negyedik konferenciáján az önmegvalósításról, a tehetségről és legújabb expedíciójáról is beszélt. Utána interjút adott lapunknak.

TATABÁNYA Geszti Péter EMeRTon-díjas magyar dalszövegíró, énekes, reklámszakember a mÉrtékadó Nők Társasága negyedik konferenciáján az önmegvalósításról, a tehetségről és legújabb expedíciójáról is beszélt.

– Az emberek mást és mást tartanak sikernek: ki a népszerűséget, ki a gazdagságot, ki az önazonosságot, illetve azt, hogy meg tud felelni a saját értékrendjének. Az ön számára mi a siker?

– Egyfajta állapot, amin keresztül el lehet jutni a boldogság ritka pillanataiba. Vagyis nem maga a siker jelenti a boldogságot, hanem azon keresztül érhető el az az egyensúly, amitől jól érezzük magunkat az életünkben. Amikor azt érzem, hogy tudtam valaki lenni az adott pillanatban, akkor véget is ér a játék és akkor egy újabb célt tűzök ki magam elé. Van egy együttes, a Rapülők, aminek egyik népszerű dala nagyon egyszerűen fogalmaz: „És az akarok lenni, ami akkor voltam/Mikor az akartam lenni, ami most vagyok.” Ezt még most is érzem... Összességében egy létrehozó, megalkotó ember vagyok, nem pedig egy fenntartó. Ilyen értelemben könnyebben le tudok mondani olyan – számomra egyébként fontos – dolgokról, amiket egyedül vagy valamilyen segítséggel létrehoztam.

– Apropó tehetség! Mi a véleménye a zenei utánpótlásról, hiszen nem egyszer zsűrizett egy tehetségkutatóban ....

– A faktor minden bizonynyal egy nehéz pálya. Azt hiszem, nem feltétlen egy énekversenyről van szó. Hiszen nagyon gyorsan kell nagy teljesítményt nyújtani, fókuszáltnak kell lenni és nagy teherbírásúnak. A verseny mindemellett alkalmas arra, hogy felfedezzen nagy tehetségeket – mint arra volt is már példa az előző években. Véleményem szerint, az X-faktor egy olyan tehetségkutató jelmezbe öltöztetett valóságshow, amiben hétről hétre karakterek miatt izgul a néző. Elvégre kit ne érdekelne, hogyan alakul kedvence sorsa, miként bukik vagy emelkedik annak csillaga.

– Történelem tanári diploma után hogy lesz valakiből művész?

– Az ELTE-n voltam történelem szakos hallgató. Egy gyerekkori jó barátom, Berkes Gábor formációja, az Első emelet már régóta működött és elkezdtem nekik dalszövegeket íni. Egy baleset következtében megoperálták a szemem és hosszú ideig feküdtem kórházban. Akkor egy kis kockás füzetbe írogattam dalszövegeket. Egyik-másikból dal született.

– A Rapülők 1992–94 között működött, közvetlenül a rendszerváltás után, egy bizakodó társadalmi klímában. Az idén két teltházas koncertet tartottak az Arénában, Ráülve az érzelmi hullámvasútra, sikerült ebbe a hangulatba viszszarepíteni a koncertek résztvevőit?

– Az együttesben konzerválódott egy érzés: végtelenül könnyedén, pimaszul, játékosan, helyenként infantilisan működött a zenekar, de közben azért voltak a szövegekben elgondolkodtató karcok is. A Rapülők sikerében benne van a rendszerváltás energiája és reménykedése, ezért jöttek el most is rengetegen. Inkább az a fura, hogy sok olyan dal van, aminek a szövege ma még érvényesebb, mint annak idején. Egyébként kilenc hónap felkészülés előzte meg a koncerteket. Logisztika, marketing és kreatív tervezés. Zeneileg mindössze két hónapos felkészülés kellett. Áprilisban még Debrecenbe megyünk, azután Miskolcra, a Volt Fesztiválra, Velencére, Balatonra és az év végén pedig Győrbe.

– A turnén kívül mivel foglalatoskodik jelenleg?

– Nemsokára különleges expedícióra indulok. Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal, akik oxigénpalack használata nélkül indulnak meghódítani a Himaláját. Őket követi majd egy kisebb csapat, aminek szerény személyem is tagja. A tervek szerint március végén indulunk és mi „csak” az alaptáborig megyünk, 5344 méterig. A teljesítménytúra egyébként két hónapon át tart, déli oldalról közelítik meg a csúcsot, a csúcstámadás pedig – ha minden jól megy – május második felében várható. Ez kiváló alkalom lesz, hogy az elmúlt két év kemény munkája után szusszanjak egyet. Erős inspirációs feltöltődésre vágyom az előttem álló koncerthegyek előtt.

– Mi a trükkje?

– A jó ötlet biztosítéka a sok ötlet. Továbbá kerülöm az energiavámpír embereket és azokat a kisszerű, méltatlan helyzeteket, amelyek negatívba vihetnek. Vigyázok, hogy megpróbáljam megtartani magamban az éhséget és a kíváncsiságot az élet iránt. Akár sikeres vagyok, akár nem.

Fotó: H. B.

Geszti Péter hamarosan Himalája expedícióra indul

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.