Fordulat a magyar kémperben

Szilvásy ellen bűnpártolás az újabb vád – megússza a börtönt?

24 Óra - - CÍMLAP - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Már nem kémkedésre való felbujtással, hanem bűnpártolással vádolják Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét – derült ki a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványából, melyet pénteken juttattak el a Fővárosi Ítélőtáblához. Szilvásy György terhére is azt róják fel, hogy az államellenes bűncselekményről nem előre, hanem utólag, a hírhedt olajmaffiózóval, Portik Tamással kétszer is együtt ebédelő Laborc Sándor jelentéséből szerzett tudomást, de ő sem tett feljelentést, inkább „kármentésbe”, az ügy elsimításába kezdett.

A kémkedésre való felbujtás vádját ejtették, így bűnpártolással vádolják Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét.

Már nem kémkedésre való felbujtással, hanem bűnpártolással vádolják a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt – derült ki a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványából, melyet pénteken juttattak el a Fővárosi Ítélőtáblához. A PestiSrácok.hu úgy tudja, a fellebbezés szerint Gyurcsány Ferencet egykori nemzetbiztonsági hivatali jobbkeze, az NBH-főnök Laborc Sándor csak utólag informálta arról, hogy kémkedés történt. Ám a volt NBH-főnökkel együtt az ügy elsimításába kezdett.

Szilvásy György terhére is azt róják fel, hogy az államellenes bűncselekményről nem előre, hanem utólag, a hírhedt olajmaffiózóval, Portik Tamással kétszer is együtt ebédelő Laborc Sándor jelentéséből szerzett tudomást, de ő sem tett feljelentést.

Csiha Gábor, a főügyészség szóvivője megerősítette a portál információit. Az ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy elsőrendű vádlottat továbbra is kémkedéssel, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát bűnsegédként elkövetett kémkedéssel vádolja. Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság által leírt tényállás 95 százalékban pontos, ám a bíró nem ismerte fel, hogy az, amit a vádlottak a leírtak szerint megvalósítottak, bűncselekmény. (Csak a Kaposvári Törvényszék döntött úgy, hogy nincs szó bűncselekményről.) Ezért a főügyészség Galambos Lajos esetében végrehajtandó, a többi vádlottra pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a táblától.

A Debreceni Törvényszék 2013. július 5-én elsőfokon még elmarasztalta Szilvásyt és az NBH volt vezetőit. Galambos Lajos akkor kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott, Szilvásy György másodrendű vádlott pedig felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónapot. Laborc Sándor volt dandártábornokot az elsőfokú bíróság hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, két év próbaidővel. P. László vádlottat viszont, a kémbotrányban felbukkanó orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát felmentették.

Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A másodfokon eljáró ítélőtábla megsemmisítette az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsát.

Fotó: MW

Szilvásy György volt titokminisztert (balról a harmadik) vezetik egy korábbi tárgyalásra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.