Varsó betart az EU-nak

A csúcs után a lengyelek betartanak az EU-nak

24 Óra - - CÍMLAP - MW-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Kemény játékot játszik mostantól Brüsszellel Varsó – közölte a lengyel külügyminiszter Donald Tusk az Európai Tanács elnökévé történő újválasztására reagálva. A volt kormányfő Varsó tiltakozása ellenére került megint az ET élére. Orbán Viktor szintén rá szavazott, miután az Európai Néppárt egyedüli jelöltje maradt a tisztségre. Kapott is érte bőven kritikát a mérges kommentelőktől.

Kemény játékot játszik mostantól Brüsszellel Varsó – közölte a lengyel külügyminiszter, Donald Tusk az Európai Tanács elnökévé történő újválasztására reagálva. Orbán Viktor szintén rá szavazott, miután az Európai Néppárt egyedüli jelöltje volt a tisztségre. Kapott is érte bőven kritikát a mérges kommentelőktől. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski ezt minden bizonnyal nem felejti el neki.

Obstruálni fogja az Európai Unió munkáját, és nagyon kemény játékot játszik majd Brüsszellel mostantól Lengyelország – jelentette be a lengyel külügyminiszter, miután Varsó tiltakozása ellenére Donald Tusk volt lengyel kormányfőt újraválasztották az Európai Tanács élére. Witold Waszczykowski hangsúlyozta: Varsó nem fogja bojkottálni az Európai Tanács üléseit, mert „tudnunk kell, hogyan csaphatnak be bármikor bennünket”. Tusk újraválasztását úgy értelmezte, mint olyan kérdést, amelyben figyelmen kívül hagyták Varsó létfontosságú érdekeit a Németország uralta Brüsszelben. A külügyminiszter szerint az uniós politika a kettős mérce és a megtévesztés politikája lett, Lengyelországnak csökkentenie kell az EU iránti bizalmát.

Ismert, Donald Tuskot, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinek régi ellenlábasát csütörtökön újabb két és fél évre választották meg a tanács elnökének, egyetlen ellenszavazattal,

Lengyelországéval. A konzervatív PiS szerint a centrista Tusk hatáskörét túllépve bírálta a varsói kormányt a parlament tavalyi ellenzéki blokádja idején, amelyet többek között a parlamenti tudósítók munkájának tervezett korlátozása ellen szerveztek. Tusk 2015-ig a legnagyobb jobbközép ellenzéki párt, a Civil Platform elnöke volt.

Kaczynski megorrolt Orbán Viktorra, mert a brüszszeli csúcson Donald Tuskra szavazott, bár nem ezt ígérte. A sértődöttség hét végén

sem csökkent, sőt Jan Dziedziczak külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondja március 14-15-ére tervezett magyarországi látogatását. A magyar kormányfőt bíráló, leárulózó megjegyzések még Orbán Viktor hivatalos honlapjára is felkerültek.

A Fidesz és a kereszténydemokraták az Európai Néppárthoz (EPP) tartoznak, ezért annak egyetlen jelöltjét támogatta Magyarország – fogalmazott Orbán Viktor Brüsszelben. A kormányfő elmondta, nem tudta megtartani a Jaroslaw Kaczynskinak tett ígéretét, mert Varsó ellenjelöltje, Jacek Saryusz-Wolski még az ülés előtt kilépett a néppártból, és Tusk maradt az egyetlen EPP-jelölt. A helyzetről napokkal az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt levélben tájékoztatta Beata Szydlo miniszterelnököt. Orbán hangsúlyozta, a lengyelek iránti megbecsülésünk és Kaczynski elnök iránti baráti érzelmeink változatlanok.

Elemzők szerint Orbán nem is szavazhatott volna másként, hiszen a Magyarországon lévő német befektetők miatt nem lehetett más választása. De más alku is lehet a háttérben.

Szájer József szerint Tusk megválasztása Európa, az unió működőképességéről szólt; számunkra fontos, hogy a Néppárt jelöltjét és egy lengyelt támogattunk, azt aki az egyedüli esélyes volt.

Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egyezkedett Orbánnal, csakhogy változott a helyzet

Fotók: AFP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.