A városháza díszterme ad otthont a műnek

Nemzeti fohászunk, a Himnusz mától már nem csak hallható, de látható is, elsőként Tatán

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Petrik J.

Egyedülálló faragott táblaképet mutattak be tegnap az Öreg-tó parti város polgármesteri hivatalának dísztermében. V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész, Tata díszpolgára, Himnusz című táblaképét hazánkban a tataiak láthatták először. Az eseményen részt vett többek között Wittner Mária, az 56-os forradalom szabadságharcosa, Szörényi Levente, a legendás Illés és Fonográf együttes tagja, zeneszerző, valamint Vígh Gábor, Szőgyén polgármestere.

Március 15-e előestéjén a Nemzeti dal zenés változatát adta elő Vadkerti Imre, felvidéki előadóművész.

Michl József polgármester történelminek nevezte a pillanatot, kiemelve, hogy ilyen mű százévente, ha születik.

Az alkotás egy egyedülálló faragvány, amely 6 éven át készült, tudtuk meg V. Smídt Róberttől. A „képen” fellelhető motívumok, témák, korábban már a művész munkáiban külön-külön megjelentek, de most először foglalta egybe, egy bárki számára olvasható nyitott történelemkönyvként.

A táblakép leleplezését követően, a művet méltatók – köztük Szőnyi József, Pilisszántó egykori vezetője – azt emelték ki, hogy nemzeti imánk és fohászunk méltó képi megjelenítését köszönhetjük az alkotónak. Érezhetjük Verecke, Muhi, Mohács és Trianon bánatát. Bár a mű milliónyi forgács „nyomán” született, a fafaragó mégsem csak baltával és vésővel, hanem sokkal inkább szívvel dolgozott, ezért ha megtekintjük, óhatatlanul imára kulcsolódik a kezünk.

Befejezésül Wittner Mária mondta el ünnepi gondolatait, példákat merítve a vértanú aradi tábornokok utolsó szavaiból...

Fotó: H. B.

A vendégek közelről csodálták az alkotást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.