Borkultúra

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Szőts István istvan.szots@mediaworks.hu

Az elmúlt hétvége túlzás nélkül a bor és a borversenyek jegyében telt kis megyénkben. Igaz Tatán az Esterházy-birtok egykori pezsgőgyárában kvaterkáztak a résztvevők, de ez a rendhagyó találka is a ma borászai körül forgott a történelmi helyszínen. Öröm látni, hogy megyénk, de bátran mondhatjuk, az ország borkultúrája az elmúlt negyed században milyen messzire jutott.

A mélypont nyilván az alföldi kannás borok, pontosabban a bornak nevezett valami korszaka volt. A Kiskőrös-Soltvadkert-Kecel vonalról elárasztotta az országot az olcsó alkoholtartalmú valami, amit bornak neveztek. Aztán, ahogy a rendszerváltást követően sorra megszűntek vagy jótékonyan átalakultak az úgynevezett szőlő- és bortermelő nagyüzemek, úgy változott meg a minőség és kezdett kialakulni (visszatérni?) a korábbi magyar borkultúra. Ebben talán legfontosabb szerepe azoknak a családi gazdaságoknak és korábbi nemesi birtokoknak volt, amelyekre visszatértek a korábbi tulajdonosok és a minőségi bortermelést tűzték ki célul.

A családi birtokok egyedi arculat kialakítására törekedtek, melynek részévé vált szépen tervezett üveg és címke éppúgy, mint a pincelátogatással egybekötött borkóstolás és a kulturált borfogyasztás újbóli meghonosítása. Ebben megyénk is élen jár, s ezt a folyamatot erősítheti tovább a pezsgőgyár, amely megérdemli, hogy régi fényében tündököljön.

Mindebben nagy szerepe van a családi birtokoknak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.