Minőségi borok a versenyen

A legjobb fehér az ezerjó, a legjobb vörös a zweigelt lett

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Nagy Tamás

Színvonalas helyszínt biztosított március 11-én a település, a tizenegyedik Ászári Körzet Hegyközség borversenyének, a Magos Művelődési Házban. A rangos eseménynek minden évben más település ad otthont. Idén a körzet nyolc településről – Ászárról, Bársonyosról, Császárról, Etéről, Keréktelekiről, Kisbérről, Nagyigmándról és Vérteskethelyről – öszszesen 164 mintával neveztek a borosgazdák. A szombati eseményen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő is, aki a Társadalmi zsűriben is helyet kapott, Gesztesi János az Ászári Körzet Hegyközség Tanácsának elnöke, valamint Somjai László, az Ászári Körzet Hegyközség Tanácsának bírója is.

A megnyitón Hajduné Farkas Erika polgármester, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket, majd rövid előadásban ismertette a település múltját, jelenét és jövőjét. Bencsik János beszédében örömét fejezte ki, hogy az utóbbi időben a neszmélyi és ászári vidék borainak minősége jelentősen fejlődött, így országos borversenyeken is meg tudnak jelenni a borászok és ott szép eredményeket érnek el, érmekkel térnek haza. A köszöntők után Kiss Bertalan zsűrielnök ismertette a bírálókkal, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe az értékeléseknél,

mely 100 pontos borbírálati rendszerben történt. A 164 mintát négy bizottság értékelte. A zsűrielnökök között helyet kapott Szakál Zoltán, a villányi Csányi Pincészet, valamint Emmer Szabolcs, a Kősziklás Borászat főborásza és Varga Máté, a móri Varga&Fia pincészet borásza is. A zsűritagok is az ország több pontjáról érkeztek, többek között Sopronból, Villányból, Pannonhalmáról és Tatáról is, de helyet kaptak környékbeli és helyi borászok és szőlészek is.

Somjai László elmondta, hogy zömmel fehér- és rozé bor minták érkeztek a versenyre. Úgy látszik divat lett a rozé, míg a vörösbor csak elenyésző számban jelenik

meg a versenyen – emelte ki az Ászári Körzet Hegyközség Tanácsának bírója. Az eredményhirdetést délután a Vígmolnár Vendéglőben rendezték meg, ahol kiderült, hogy a Társadalmi zsűri értékelése alapján a legjobb fehérbor az Ezerjó 2016 lett, mely a Balázs és Társa Bt. bársonyosi pincészetéből érkezett a versenyre. A legjobb vörösbor a Zweigelt 2016 lett, mellyel Körmendi Szilárd nagyigmándi borász nevezett. A legmagasabb 91,4 pontszámot pedig félédes Ászár 2007 szürkebarát borával Szabó Gábor kapta. A versenyen egyébként 22 arany-, 52 ezüst- és 66 bronzérmet osztott ki a szakmai zsűri.

Ismert és híres borvidékekről érkeztek a zsűri tagjai a versenyre

Fotók: N. T.

Bencsik János (jobbra) a társadalmi zsűriben kóstolt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.