Haza lehetne csábítani a szakembereket

A nemzetgazdasági tárca dolgozik az építőipar jövőjét meghatározó stratégián

24 Óra - - GAZDASÁG -

„Tíz külföldön dolgozó szakemberből ötöt néhány hónapon belül haza lehetne csábítani megfelelő bérezéssel és munkakörülményekkel, mivel valószínűleg nem találták meg a számításukat” – mondta el egy konferencián Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója. Felszólalásában, amelyet a Világgazdaság ismertetett, szólt arról is, a gazdasági felívelést több kockázati tényező is nehezíti. Az egyik legnagyobb probléma a munkaerőhiány. Az elmúlt nyolc évben mintegy 40 ezer építőipari szakember hagyta el az országot. Jelenleg 20-30 ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból, akiknek pótlása elengedhetetlen a hatékonyság növelése szempontjából.

„Bár tavaly visszaestek az infrastruktúra-beruházások ,elsősorban az előző uniós költségvetési ciklus pénzügyi lehetőségeinek kifutása miatt, megindultak a lakásépítések. A kiadott új építési engedélyek száma folyamatosan nő, és az építőipari szerződésállomány is kedvezően alakult” – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A szaktárca dolgozik az építőipar jövőjét meghatározó stratégián, a kormányzat pedig tovább kívánja egyszerűsíteni és gyorsítani az építésügyi eljárásokat. Az ágazatban jelentkező szakemberhiány csökkentése érdekében fontos a duális képzés kiterjesztése a szakképzésben és a felsőfokú oktatásban egyaránt – mondta az államtitkár.

Lepsényi másutt azt is hangoztatta, hogy a magyar gazdaság előrejutásában a legfontosabb szerepet azok a vállalkozások töltik be, amelyek folyamatos innovációval, termékfejlesztéssel képesek alkalmazkodni a piachoz. A versenyképesség erősítése és a növekedés ütemének gyorsítása szempontjából Magyarország kedvező helyzetben van, mivel a gazdaságpolitika évek óta ezekre fókuszál.

A következő két évben várt 4 százalékos GDP-növekedés fellendíti az építési beruházásokat is, így lesz elég munkájuk a magasépítő cégeknek. Nincs szükség tehát arra, hogy külföldi generálkivitelezők jelenjenek meg – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A legnagyobb kihívásnak a hatékonyság javítását tartja. Szerinte akkor lesz elég szakember, ha az ágazat meg tudja fizetni őket.

Fotó: AFP

Lesz elég munka, nincs szükség külföldi kivitelezőre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.