Katonadalok a könyvtárban

Tegnap felcsendültek az 1848-as katonadalok – Tisztelgés a tavaszi hadjárat hősei előtt

24 Óra - - CÍMLAP - V. T.

Az Öko-esték sorozat legújabb részeként tegnap késő délután Waszlavik Gazember László lepte meg közönségét negyvennyolcas katonanótákkal és vízi környezetvédelmi dalokkal. Waszlavik gyakori vendég a könyvtárakban, művelődési házakban.

Az Öko-esték sorozat legújabb részeként Waszlavik Gazember László lepte meg közönségét negyvennyolcas katonanótákkal és vízi környezetvédelmi dalokkal. A különös cím nem azért született, hogy a rocksámán ezzel hívja fel magára a figyelmet: amit feltűnésből a 65 éves előadó elérhetett, azt elérte élete korábbi szakaszaiban, amikor Lembergben tanult informatikát, megalapította az A.E. Bizottságot, fellépett a Beatrice és a VHK zenekarban, amikor rocksámánként a „legrockosabb” járművel, a hajdani Velorex-szel járta az országot, és népdalfeldolgozásaival koncertezett, ahová csak hívták.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár öko-előadásán Nász János elmondta: Waszlavik László gyakori vendég a könyvtárakban, művelődési házakban: legutóbb október 23-án Székesfehérváron szerepelt, és ez adta az apropót, hogy Tatabányára is meghívják.

A katonanótákhoz március 15-e adta az ihletet, a repertoárt pedig az, hogy a rocksámán tavaszi hadjárat helyszíneit, mintegy 80 kilométert és Hatvantól a Zagyváig minden települést végigkísért a huszáraival, és „eljátszották” a korabeli csatákat. A katonadalok aztán kiterjedtek a kuruc nótákra is, amiből bőségesen válogatott a hétfő esti koncertjén.

Kitért a környezetvédelemre is, mint tudatos öko-szakember: kis otthonában maga oldja meg a csatornázást, a világításra napelemmel és egyéb szerkentyűkkel segít rá. Sportszerűen él: kerékpározik, evez a Szigetköztől a Csepel szigetig. Ismerősként üdvözlik a tatai Mikoviny-túrán is, amelyen saját készítésű vízi járgányával indul útnak.

Fotó: P. A.

Waszlavik Gazember László katonadalokat is játszott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.