Hatmilliárd forintból újul meg a Csillagerőd

A Szépművészeti Múzeum szobormásolata is itt kap helyet

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Nagy Tamás tamas.nagy2@mediaworks.hu

A bécsi katonai archívumban találták meg a komáromi Csillagerőd eredeti tervrajzait, ennek alapján tart jelenleg a tényleges felújítás.

Novemberben kezdődtek a munkálatok, melynek első ütemében a bontási folyamatoknak köszönhetően, leszedték a földet az erőd tetejéről, leverték a vakolatot, kibontották az utólag épített válaszfalakat, valamint előkészítették a közműveket. Jelenleg, a második ütemben a tényleges építkezés zajlik az erőd falain belül – tudtuk meg Siklósi József főépítésztől. A munkálatok során a legtöbb részt eredeti állapotába állítják viszsza, de ahol erre nincs lehetőség, ott is, stílusában és anyagában is az eredetihez hasonló állapotot állítja vissza a kivitelező cég. A felújítás mellett bővítik is az erődöt, hiszen a Szépművészeti Múzeum Európában is egyedülálló szobormásolata a Csillagerődben kap helyet. Az erőd bejáratánál egy épületben lesz többek között egy fogadó helyiség, egy vendéglátóegység, mosdók és egy konferenciaterem is.

A kaszárnyában, két-három teremben bemutatják majd a tiszti és a legénységi helyiségeket, valamint az ágyú és lőállásokat is eredeti állapotába állítják vissza – hangsúlyozta Siklósi József. Az udvaron a gyerekeknek egy modern játszóteret is megvalósítanak, valamint egy szabadtéri színpad is szerepel a tervekben. A felújítási és az építkezési munkálatok jövő év végén fejeződhetnek be. A szobormásolatokkal ezután kezdik feltölteni a múzeumot, ami körülbelül egy évet vesz igénybe, így 2019 végén nyithatja meg kapuit a megújult Csillagerőd a látogatók előtt.

A több mint 6 milliárd forintos beruházás a Liget projekt keretén belül valósul meg. A Csillagerőd, ahogyan a Monostori és az Igmándi erőd is a Magyar Állam tulajdona. Az erődök kezelője a Monostori Erőd Nonprofit Kft. A felújítási munkálatok idejére azonban átkerült kezelésre a Liget-projekthez az erőd. Ritka az manapság, hogy egy ilyen műemléket teljesen felújítanak, hiszen többnyire több lépésben zajlanak ezek a munkálatok, viszont itt Komáromban komplex helyreállítás zajlik. Idegenforgalmi szempontból történelmi jelentőségű a város szempontjából ez az állami beruházás, mely eredeti állapotba hozása után turisták ezreit csalogathatja majd Komáromba – emelte kis Siklósi József.

Az eredeti állapotba hozás után turisták ezrei érkezhetnek a Csillagerődbe

Fotó: Nagy Tamás

A felújítási és az építkezési munkálatok már megkezdődtek a komáromi Csillagerődben. Látványos változások lesznek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.