A festészet szent

Dittrich Mária alkotásai a dadi iskolában

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - W. Zs.

Áldás, békesség! – így köszöntötték a református általános iskola diákjai Dittrich Márta oroszlányi festőművészt, akinek munkáiból kiállítás nyílt tegnap az intézményben. Az aulában megtartott rendezvényen a festőnő barátai, a művészete iránt érdeklődők, és volt mestere, Zámbó Kornél is tiszteletét tette.

Bogyóné Handzsuk Szidónia intézményvezető köszöntőjében elmondta, a sorban ez már a harmadik kiállítás, aminek otthont ad az intézmény. Prokopp Péter, a szendi templom oltárkép festője, valamint Rochlitz György tatabányai festőművész is letette már névjegyét az iskolában.

Nagy örömmel pártfogolja az elképzelést Szücs Attiláné polgármester is. Szerinte a művészet – legyen szó festészetről, szobrászatról, táncról, zenéről vagy bármilyen más művészeti ágról – ily módon sokkal kézzelfoghatóbbá válhat a mai gyermekek számára.

– Fontos látni, hogy a művészet egy testközeli dolog. Jó példa ez arra, hogy nem pusztán tárlatvezetéssel egybekötött múzeumi látogatás során csodálhatóak meg a művészeti

értékek, hanem itt, az iskolában is. Jó érezni, látni, milyen harmónia tükröződik például ebben a csendéletben, milyen szép ez a pipacs! – mutatott Szücs Attiláné a közeli falra felfüggesztett képre.

Dittrich Mária 22 festménynyel „érkezett”, amelyek között vannak tájképek és csendéletek.

– Számomra a festészet szent, olyan élettartam, amelyben nincs, nem lehet alku, és ha nem alkuszom, a lelkem megtöltődik békességgel, szeretettel. Ezért ajánlom képeimet azoknak, akik vágynak a lélek nyugalma után – mondta Dittrich Mária a megnyitón.

A festmények egy hónapon át láthatóak

Fotó: Puskás Alexa

Dittrich Mária festményei nagy tetszést arattak az iskolában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.