Felszámolják az erdei szemétgyűjtőket

A vaddisznók okozta gondokat is megoldják

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Fenyvesi Károly karoly.fenyvesi@mediaworks.hu

Az erdei hulladékgyűjtők, a zöldhulladék és a belterületi vaddisznók okozta gondok megoldására is figyel a Pilisi Parkerdő Zrt.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója – immár hagyományosan – tájékoztatást küldött a területileg érintett önkormányzatoknak a társaság erre az esztendőre tervezett erdőgazdálkodási tevékenységéről. A zrt. vezetője egyben arra kérte a települések polgármestereit, hogy tájékoztatással, esetleg aktív részvétellel segítsék a társaságot három probléma megoldásában. Az erdei hulladékgyűjtőkről, a zöldhulladékok elhelyezéséről és a belterületen élő vaddisznókról van szó.

A hulladékgyűjtők rendszeres ürítése, a keletkezett szemét elszállítása jelentős anyagi ráfordítással jár, a szállító gépjárművek üzemanyag-felhasználása környezetvédelmi tényező is. Ha a kirándulók nem hagynának hulladékot az erdőben, energiamegtakarítást jelentene, illetve elkerülhető lenne az ilyen jellegű károsanyag-kibocsátás. További gond a hátrahagyott hulladékok okozta higiéniás fertőzés veszélye.

A lakosság szemléletformáló tájékoztatásával párhuzamosan, lépésről lépésre haladva, a cél az erdei szemétgyűjtők fokozatos felszámolása. A fokozatosság azt jelenti, hogy a zrt. a munkát az utaktól távolabbi, ritkábban látogatott helyeken kezdi el, a legsűrűbben látogatott letelepedő helyek környezetében tervezi fenntartani az eddigi rendszert. Az elképzelés nem kizárólag a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél fogalmazódott meg, több hazai erdőgazdaság hasonló szemléletváltással látott neki a feladatnak.

Ha a kirándulók nem hagynának hulladékot az erdőben, energiamegtakarítást jelentene, és elkerülhető lenne a károsanyag-kibocsátás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.