Javult a bajnai borok minősége

Hat nedűt arany minősítéssel jutalmaztak Kecskéden

24 Óra - - MEGYEI KÖRKÉP - Fotó: MW

Ötven mintát küldtek be a helyi gazdák a hétvégi bormustrára, amely az idén már az ötödik volt a versenyek sorában. A rendezvényt a művelődési házban rendezték meg és a bort felszolgáló fiatalok nemzetiségi viseletben hordták az asztalhoz a kancsókat. A jókedv hamar tetőfokára hágott, pedig az asztalon felszeletelt sajt, dió és az előre elkészített zsíros deszkák illetve palackozott ásványvizek gondoskodtak a résztvevők hangulatának karbantartásáról. Az italok zöme a 2015-ös évjáratból készült, így a felszolgált italok javára vált, hogy egy év alatt tovább nemesedhettek.

Összesen tizennégy vörösés harminchat fehérbort minősített a zsűri, aki Horváth Mihály, tatai hegybíró elnöklete mellett kezdte meg munkáját.

A pontozásnál – amelyben az illat, az íz, a tisztaság és az összesség adta a hegy leve teljes értékét – szép eredmények születtek. Tizenhat nedű bronz minősítést érdemelt és tizenegyen voltak, akik munkáját ezüsttel díjazták. Ezenkívül hat bor gazdája arany minősítéssel térhetett haza.

BAJNA A Szent Donát Borbarát Egyesület is megrendezte az idei borversenyét. A bírák vezetője Polhammer László, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend nagymestere volt, aki elárulta, a bajnai borok minősége az évek során érezhetően sokat javult, idén is volt közöttük kiemelkedő.

A bírák két háromtagú csoportban ítélkeztek. Az egyik csoport a bajnai szőlőből, Bajnán készített borokat, a másik csoport pedig a vásárolt szőlőből, de szigorúan Bajnán készült nedűket kóstolta. A fehér, vörös és rozé kategórián kívül – a verseny sajátosságaként – külön bírálták az othellót.

Az egyesület célja, hogy védjék azokat a gazdákat, akik nap mint nap kimennek a szőlőbe. Ennek érdekében a Nagyarany, a Zászlósbor és az Év bortermelője címet csak közöttük osztják ki. A vásárolt szőlőnél csak a legjobb fajtaborok készítői kapnak tárgyjutalmat.

Az elnök elmondta, hogy a fejlődés óriási, ami az egyesület munkájának és a helyi embereknek köszönhető. Az itteniek felismerték, hogy vidéken élnek, ide tartoznak és próbálják a hagyományokat megőrizni és tovább vinni.

W. Zs./B. Cs.

Kecskéden nemzetiségi viseletben kínálták a bort

Fotó: B. Cs.

A bajnai bírálók óriási fejlődésről számoltak be

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.