Mintagazdaság állami milliárdokból

Mezőhegyest a politikai vita mentette meg

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Csete Ilona ilona.csete@mediaworks.hu

Állami tulajdonba került a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. Az 1784 decemberében alapított ménesbirtok hagyományait fenntartva és értékeit fejlesztve a kormány Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven olyan korszerű, a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, valamint az erdőés vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaságot szervez, amely a hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzés, a felnőttképzés és az egyetemi gyakorlati képzés egyik legszínvonalasabb magyarországi helyszíne lesz. Erről tartott Lázár János a helyszínen sajtótájékoztatót. Megnevezte a vezérigazgatót is, Pap István személyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentéseit jelentős médiaérdeklődés kísérte.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón bejelentette, kedden felállítják az új mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot és Mintagazdaságot. Új igazgatóság és felügyelőbizottság jön létre. A kormány egymilliárd forintot biztosít a működésre és további milliárdokat a fejlesztésére. Ezt kedden a helyszínen is megerősítették. A sajtótájékoztatón kiderült továbbá, hogy vezérigazgatóként Pap István, helyetteseként Isaszegi Norbert irányítja az újjászerveződő gazdaságot. A felügyelőbizottság élére Jároli Miklóst választották.

Mint ismert, az állam megvásárolta több mint 2 milliárd forintért a zrt.-t a magánszemély tulajdonosoktól. A Mezőhegyesi Ménesbirtok állami tulajdonba vételéről, a ménesbirtok jelenéről és jövőjéről tartott sajtótájékoztatón Lázár

János elmondta, az elmúlt években nagy társadalmi vita zajlott a ménesbirtok sorsáról. A politikai csaták és szembenállás ellenére is jó végkimenetele lett ennek a történetnek.

– A kormány a törvényhozás számára olyan törvény elfogadását javasolja, hogy megszülethessen 2016-ban a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, ami új és egyedülálló próbálkozása lesz Magyarországnak. A törvényhozásban nagy többséget kapott az előterjesztés, a kormány javaslatát a parlamenti pártok támogatták, így megszülethet a vállalkozás. A korábbi döntését a magyar kormány felülbírálta (földeladás, bérbeadás), s létrehozza a 100 százalékban állami tulajdonban lévő gazdaságot. Ez két vállalkozás egyesítését jelenti. (A száz százalékban állami tulajdonú Ménes Kft. és a 2004-ben privatizált ménesbirtok az érintett; utóbbit az állam november 8-án visszavásárolta – a szerző.) E két cég összevonásából megszületik az új vállalkozás, ami 8500 hektár szántón 1500 hektár erdőterületen gazdálkodik. A termőterületeket

illetően a legjobb minőségű földekről van szó. Cél: Európa legszínvonalasabb, állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozásának a létrehozása. Európa legjobb minta- és tangazdaságát akarjuk felépíteni. A magyar agrárium zászlóshajója legyen. A közép- és felsőfokú oktatásban tanulóknak bemutathassuk, mi a 21. századi agrárgazdaság – növénytermesztés, állattenyésztés, genetikai érték, agrártörténeti műemlékek, hagyományok. Az újjáépítés évei következnek, s átveszünk négyszáz munkavállalót – mondta a miniszter.

Hozzátette, súlyos anyagi áldozatvállalás mellett kell megteremteniük a világszínvonalat. A kormány decemberben ad 1 milliárdot, hogy az új cég működni tudjon. A kétszer 5 milliárdot, amit szintén biztosít a kormány, fejlesztésekre szánják. Elhangzott, ezzel az a cél, 2017-ben új gazdálkodási egység, központi major létesüljön a szárító- és tárolókapacitás érdekében. A tehenészet modernizálása is szükségszerű; illetve 32 műemléknek is gazdái lettek.

– Szeretnénk új fénykort megalapozni. S megmutatni, az állam lehet jó gazdája a rábízott vagyonnak – fogalmazott.

Farkas Sándor kormánybiztos elárulta, egy hónapos késésben vannak a mezőgazdasági munkákkal, megfeszített tempóban dolgoznak a jó ügyért, s hogy a 2017-es gazdálkodási év ne szenvedjen hátrányt.

– A gazdasági stabilitás megteremtése a feladatom, ami hosszú távon megalapozza a biztonságos gazdálkodást – mondta, hozzátéve: a fejlesztések elkerülhetetlenek. A 2017es betakarítási időszakra tárolóés szárítókapacitást kell biztosítani, már a tervezés időszakában vannak. A vetésszerkezeten nem változtatnak, a gazdálkodási tervnek megfelelően került összeállításra. Elkötelezettek a vetőmagtermesztés területén.

Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere történelmi pillanatnak nevezte a keddi napot, amikor egy új sikertörténetet indítanak útjára hoszszas tárgyalások, egyeztetések eredményeként.

Lázár János tegnap bemutatta a ménesbirtok új vezetőit is

Jelentős sajtóérdeklődés kísérte a nagy múltú mezőhegyesi ménesbirtok sorsával kapcsolatos tegnapi bejelentéseket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.