Bíróságon felel a gyilkos fiatal

Nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Papp Gábor gabor2.papp@mediaworks.hu

Megkezdődött a bírósági tárgyalása annak a fiatal férfinak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy februárban bántalmazta, majd halálra késelte ismerősét a gyulai autóbusz-pályaudvaron.

A vádirat szerint a fiatal férfi tettét a pénz megszerzésén kívül több tényező is motiválta; egyebek mellett az is, hogy viszolygott a homoszexualitástól, áldozata pedig állítása szerint korábban ilyen jellegű kapcsolatra akarta rávenni. Nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt kell felelnie.

Megkezdődött a Z. Zs. vádlottal szemben nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt indított ügy tárgyalása kedden délelőtt a Gyulai Törvényszék dr. Mázor Róbert vezette bírói tanácsa előtt. A vád szerint a fiatal férfi gyilkolt idén februárban a gyulai buszpályaudvaron, ahol több késszúrással végzett áldozatával. Az önmagában is megrázó részleteket tartalmazó vádirat ismertetését követően dr. Mázor Róbert zárt tárgyalást rendelt el egyebek mellett az elhunyt férfi személyiségi jogai miatt.

A vádiratot dr. Márk György főügyészségi ügyész ismertette. Mint elmondta, Z. Zs értelmi fogyatékosságban szenved, és egyebek mellett indulati cselekvésre hajlamos. Mindezek közepes fokban korlátozták, hogy tettei társadalomra veszélyes voltát felismerje, és annak megfelelő magatartást tanúsítson.

Az ügyész kitért arra, hogy a vádlott több éve ismerte a sértettet, azonban a nevével nem volt tisztában, arról viszont tudomása volt, hogy a sértett homoszexuális beállítottságú, mert korábban megpróbálta rávenni, hogy orálisan elégítse ki, amitől a vádlott azonban határozottan elzárkózott. Ezt az állítást egyébként a sértett tárgyaláson

jelenlévő hozzátartozója igyekezett cáfolni, véleménye szerint ugyanis ilyen nem történhetett, mert a férfi mintegy öt és fél éven keresztül szabadságvesztését töltötte, így — mint fogalmazott — időben nem jön ki a vádlott állítása. A sértett hozzátartozója jelezte, nem biztos, hogy képes lesz végighallgatni, miként bántalmazták a férfit.

A vádirat szerint Z. Zs. a már említett ok mellett azért is haragudott a sértettre, mert néhány évvel ezelőtt, 2010-ben egy alkalommal már összeverekedtek.

A később tragédiába forduló februári estén a vádlott és

egy ismerőse a gyulai buszpályaudvaron találkozott a sértettel — akit csak „Komaként” nevezett —, illetve annak hölgy ismerősével. Bementek egy közeli élelmiszerboltba, ahol a sértett egy kétliteres kannás bort vett. A vádlott ekkor látta meg, hogy a sértettnél milyen összegű készpénz van. A megvásárolt italból közösen fogyasztottak, majd a három férfi megpróbált bejutni a kórház területére, hogy ott melegedjenek. A portaszolgálat azonban nem engedte be őket.

Ezt követően egy bárba mentek, ahol ismét találkoztak nő

ismerősükkel, és ott megitták a maradék kannás bort. Ezután ismét útba ejtették a buszpályaudvart, ahol egy férfi füstölő cigarettával kínálta őket, azt elszívták, és úgy döntöttek, hogy a közeli hamburgeresbe mennek, ahol ingyen ételt kérnek. Ekkor azonban már csak ketten maradtak, harmadik társuk elköszönt tőlük. A vendéglátóhely személyzete adott nekik egy kevésbé jól sikerült hamburgert, amit megettek, majd a kettős elment a Kétegyházi és a Csabai út közelében lévő hídhoz lepihenni. A vádlott azonban fázott, így már éjfél után járt az idő,

amikor visszamentek a buszpályaudvarra, ahol a 4-es kocsiállás padjára ültek le, majd veszekedni kezdtek.

A fiatalember ekkor elhatározta, hogy megszerzi a sértettnél lévő pénzt. Ezért felállt, és fejbe rúgta az ülő helyzetben lévő férfit, aki leesett a padról a járdára. A vádlott ekkor még több alkalommal fejbe rúgta áldozatát, majd az eszméletét vesztő férfi ruházatát átkutatta, és kabátja zipzáras zsebéből kivett 5650 forintot és egy dinárt.

Ezután hazaindult, de ekkor az jutott eszébe, hogy ha a sértett magához tér, akkor számon kérheti, ezért inkább visszafordult. A földön eszméletlenül fekvő férfi nadrágjának hátsó zsebéből kivette az áldozat által korábban megmutatott fekete színű, 10 centiméter pengehoszszúságú pillangókést, majd azzal több alkalommal mellkas tájékon, valamint a végbélnyílás környékén megszúrta a sértettet, akit ezt követően többször fejbe is rúgott.

Ismét úgy határozott, hogy hazaindul, de újfent meggondolta

magát, és még legalább tízszer a combján megszúrta az áldozatot, majd újra, kétszer-háromszor fejbe rúgta. Most már véglegesen hazafelé vette az irányt. A véres kést útközben a fűben megtörölte, otthonában a kezét megmosta, majd lefeküdt aludni. Amikor nem sokkal később a rendőrök előállították, akkor a véres ruházat rajta, az elkövetés eszköze, a kés pedig a zsebében volt.

A sértettet a Gyulai Rendőrkapitányság járőrei találták meg hajnali három óra után, azonnal riasztották a mentőket, akik megpróbálták újraéleszteni a férfit, de nem jártak, nem járhattak sikerrel. A mellkasi szúrt sérülések olyan súlyosak voltak, hogy azonnali szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg a sértett életét, aki szörnyű szenvedéseket élhetett át.

HIRDETÉS

A gyilkosság helyszíne

Lezárták a buszpályaudvar érintett részét, órákig helyszíneltek a rendőrök a februári reggelen.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.