Apa nélkül maradtak

Tamás halála után öt hónappal született meg a kislánya

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Licska Balázs balazs.licska@mediaworks.hu

Május 27-én egy motorbalesetben vesztette életét Baranyai Tamás. Kislánya kereken öt hónappal később, október 27-én született meg. A békéscsabai karácsonyi vásárban – ahol a férfi éveken keresztül árulta portékáit – adományokat gyűjtenek az édesapa nélkül maradt kaszaperi családnak: Tamás kedvesének, Eszternek és közös gyermeküknek.

Egy motorbalesetben, vétlenként vesztette életét május végén Baranyai Tamás. Gyermeke kereken öt hónappal később született meg. A békéscsabai karácsonyi vásárban adományokat gyűjtenek az édesapa nélkül maradt kaszaperi családnak: Tamás kedvesének, Eszternek és közös kislányuknak, az alig egy hónapos Boglárka Tamarának.

– Nagyon jó kislány, van, hogy három–négy órát is alszik egy huzamban, nem nagyon sír. Imád kézben lenni, ott érzi magát biztonságban, olyankor mindig megnyugszik – mondta Eszter, miközben a kislány csendesen és teljes nyugalomban aludt a kiságyában egy plüsszebra és egy odébb tett cumi társaságában. Boglárka Tamara október 27-én született 48 centiméterrel és 3000 grammal. Az elmúlt bő három hétben szépen gyarapodott, már fél kilogrammot fel is szedett.

Kereken öt hónappal korábban, május 27-én nagy veszteség érte a családot. Eszter fel is idézte az akkor történteket: dolgozott, amikor értesítették, hogy kedvese, Tamás elhunyt. Azt mondta, hogy ez lehetetlen, biztos nem ő szenvedett balesetet, hívta is telefonon, amit azonban nem vettek fel. A tragédia Kaszaper és Orosháza között történt, a kardoskúti bekötőnél: egy autó kihajtott a motorral közlekedő Tamás elé, aki próbálta, de már nem tudta elkerülni az ütközést. Szinte mindene összetört.

– Akkor a tizenhatodik hétben voltam. Nyár végén lett volna az esküvő. Nagyon nehéz volt, de sok segítséget kaptam a családtól, a barátoktól és az ismerősöktől – folytatta az édesanya. Az első kapcsolatából van két nagyobb gyermeke, egy lány és egy fiú, nekik is nehéz volt elmagyarázni, mi történt, őket is megviselték az események. Tamással első közös gyermekük születését várták. Akkor, amikor az

édesapa életét vesztette, még azt sem tudták, hogy kislány vagy kisfiú érkezik-e.

– Nagyon szerette a gyerekeket. Különlegesen jó ember volt, mindig mosolygott és segített másokon. Higgadt és nyugodt természete volt, egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor veszekedett. Mire odaért a történet, hogy meg kell beszélni a problémát, akkor ő már meg is találta rá a megoldást. Bezzeg, ha én ideges vagyok, megszólalni sem tudok – mesélte Eszter. Máig sokszor megcsörgeti akaratlanul, reflexszerűen Tamást. A mai napig várnánk haza, pedig tudvalévő: nem jön többé. – Napközben elvagyok, az etetés és az altatás mellett csinálni kell a házimunkát is addig, amíg a többiek suliban vagy dolgozni vannak, illetve nagy a család, ennél fogva a jövés-menés is. Elterelem a gondolataim. Éjszaka nehezebb, amikor elcsendesedik a ház. Olyankor töprengek el. Mi lett volna, ha? Milyen jó lett volna, ha... Minden végén azonban ott van az a szó: „ha”. Nehéz az egyedüllét, sőt most még olyan kicsi, hogy ki sem tudok vele nagyon mozdulni – magyarázta Eszter.

– Sokat mesélek neki Tamásról – vette kézbe az alvásból

kizökkenthetetlen gyermekét. Eszter szerint főleg Tamás vonásait örökölte Boglárka Tamara, a fülétől egészen az álláig az édesapa jegyei köszönnek rajta vissza. Bár napközben a saját kiságyában pihenteti a kislányt, éjszaka öszszebújnak és egy ágyban alszanak. Eszter hozzátette, hogy a tragédia óta egyébként sem tud normálisan aludni, illetve nemcsak neki, hanem a kislánynak is jobb, ha együtt térnek nyugovóra.

A kislány, Boglárka Tamara nem ismerhette meg édesapját

Tamás és kedvese, Eszter első közös gyermeke Boglárka Tamara. A kislány október 27-én született meg.

Máig sokszor megcsörgeti akaratlanul, reflexszerűen Tamást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.