Az M44 az egész térségnek fontos

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Papp Gábor gabor2.papp@mediaworks.hu

BÉKÉSCSABA Új nyomvonalon épül majd meg a kétszer kétsávos M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, amelynek részeként négy külön szintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A több mint 145 milliárd forintos fejlesztés részeként a Körös folyó felett egy 450 méter hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással Kunszentmártonnál. Maga a Tiszakürt–Kondoros szakasz nyomvonala pedig a jelenlegi 44-estől délre húzódik majd.

A hamarosan kezdődő beruházás jelentőségéről, a fejlesztést övező összefogás fontosságáról szerda délután nagyszabású sajtótájékoztatón számolt be megyénk több vezető közéleti személyisége a Békés Megyei Kormányhivatalban.

Új nyomvonalon épül majd meg a kétszer kétsávos M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakasza, amelynek részeként négy külön szintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A hamarosan kezdődő beruházás jelentőségéről és részleteiről szerda délutáni nagyszabású sajtótájékoztatón számolt be megyénk több vezető közéleti személyisége a Békés Megyei Kormányhivatalban.

BÉKÉS MEGYE – Múlt héten a NIF Zrt. tájékoztatta arról a közvéleményt, így megyénk lakosságát is, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának kivitelezésére a közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult. Így rövidesen elkezdődik a munka, ami történelmi pillanatnak számít Békés megye életében - vezette fel a sajtótájékoztatót Gajda Róbert. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, az elmúlt évtizedekben többször szó esett arról, hogy mennyire sokat jelentene megyénk számára a fejlesztés megvalósulása. Utalt arra, hogy várhatóan hamarosan megtörténhet a mintegy 146 milliárdos, hazai költségvetési forrásokból épülő beruházás alapkövének letétele.

– Megyénk infrastrukturális fejlődése, fejlettebb régiókhoz való felzárkózása szempontjából kulcsfontosságú beruházáshoz érkeztünk - tette hozzá.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megyei fejlesztési biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az M44-es gyorsforgalmi út megvalósulása egy lehetőség.

– A Békéscsaba és Kecskemét közötti szakasz megépülése egy olyan esély, ami a fejlődés lehetőségét biztosítja számunkra – ecsetelte. – Tőlünk függ, hogy tudunk-e innovációval olyan iparágakat idetelepíteni, amelyek munkahelyeket teremtenek. A gyorsforgalmi út nem csak Közép-Békés, hanem északabbra fekvő települések és Dél-Békés számára is sokat jelent, hiszen a szakmában elvárt követelmény, hogy 20-30 perc alatt autópálya legyen megközelíthető. Körülbelül két óra alatt elérhetővé válhat a főváros, ami azért is fontos, mert az íratlan szabályok szerint a tőke 120 percnél többet nem hajlandó utazni. Kitért arra, hogy megyénk kisvállalkozói is szerepet kaphatnak részfeladatokban az építkezésnél, illetve Csabacsűd és Kardos között épül egy autópálya-üzemmérnökség, ami 2530 kvalifikált szakembernek ad hosszú távon állandó munkát. Ezen felül Kecskemét is körülbelül egy órán belül elérhetővé válik Békéscsabáról, ami fontos a bács-kiskuni megyeszékhelyen dolgozók számára.

Dankó Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a gyorsforgalmi út megépülése nélkül a megye olyan lépéshátrányba került volna, amelyet már nem biztos, hogy be lehetett volna hozni. Hozzátette, néhány éve a kormány egy nehéz, válsággal teli helyzetben kezdett el dolgozni, mára pedig 146 milliárdos hazai forrást tudtak elkülöníteni a Ti-szakürt–Kondoros szakaszra.

– A beruházás az öröm mellett komoly és lényeges feladatokat is ró ránk, hiszen meg kell teremteni a gazdaságfejlődés alapjait, például a megfelelő szakemberek képzésével.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette, a sok ígéret után most jött el az a pillanat, amikor a stratégiailag kiemelt beruházás elkezdődhet. Véleménye szerint mindez kitörési pontot biztosíthat megyénk számára.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.