Infúziós fogas

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP - Illés Anita szerk.bekes@mediaworks.hu

Látogatóban voltam idős barátnőmnél a kórházban. Beszélgettünk, megetettem, megitattam. Egyszer csak bejött az ápolónő a kórterembe: ne haragudjanak, de le kellene venni a kabátokat a fogasról. Szükségünk lenne rá, mert nincs a belgyógyászaton elég infúziós állvány – kérte a látogatóktól.

„Persze, tessék csak” – feleltük, s levettük a kabátokat, sálakat a fogasról. Barátnőm betegtársa az eset után megjegyezte: ha csak az infúziós állvány hiányozna a rendszerből, talán nem kellene annyira aggódni. „Nagyobb probléma, hogy órák óta várok az orvosra, az ápolónők is túlterheltek. Ebben az országban mindenre van pénz, csak arra nem áldoznak többet, ami igazán fontos lenne, például élhetőbbé kellene tenni az egészségügyet” – tette hozzá, de gyorsan be is fejezte mondandóját, mert a vérnyomása emelkedni kezdett.

Az Ipsos nemrég nyilvánosságra került, 25 ország lakosainak megkérdezésével készült What Worries the World (WWW) kutatásának eredménye alapján a magyar emberek leginkább az egészségügy állapota miatt aggódnak. Ezt követi a gazdasági és politikai korrupció, a szegénység, a társadalmi elégedetlenség és a munkanélküliség miatti félelem. Az egészségügy rendszerszintű problémáit tapasztalva valóban nem lehetünk nyugodtak, amikor azt tapasztaljuk, hogy egyre több egészségügyi dolgozó külföldön keresi a boldogulását. Lassan annak kell örülni, hogy a túlstresszelt rendszerben vannak, akik kitartanak: van még ápoló, aki beköti az infúziót, orvos, aki ellátja a beteget. Ám nyugtalanító, hogy mi lesz velünk, ha nem sikerül megállítani a kivándorlást, hazahozni a mieinket.

Örülni kell, hogy vannak, akik kitartanak.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.