Ma írják alá a felek a bérmegállapodást

Varga: a járulékcsökkentéssel 3-5 százalékos növekedés is lehet

Bekes Megyei Hirlap - - CÍMLAP - Éber Sándor sandor.eber@mediaworks.hu

BUDAPEST Ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztériumban írják alá a kormány és a szociális partnerek megállapodását a minimálbér-emelésről és a járulékcsökkentésről. A gazdasági miniszter kedden jelentette be többek között, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek.

– A jövő évtől érdemi, pozitív lökést adhat a gazdaságnak a kormány által javasolt járulékcsökkentés, a megállapodás lehetővé teszi, hogy a mostani, évi 2–3 százalékos bővülés után a magyar gazdaság átlépjen egy 3–5 százalékos növekedési sávba – hangoztatta tegnap Varga Mihály gazdasági miniszter. A szakszervezetek elégedettek a bérmegállapodással.

Ma ünnepélyes keretek között aláírják a megegyezést a minimálbér-emelésről és a járulékcsökkentésről. Az érdekvédők többsége és a kormány elégedett a megállapodással.

BUDAPEST Ma reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium épületében írják alá a kormány és a szociális partnerek megállapodását a minimálbér-emelésről és a járulékcsökkentésről. A gazdasági miniszter kedden jelentette be többek között, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek.

„A jövő évtől érdemi, pozitív lökést adhat a gazdaságnak a kormány által javasolt járulékcsökkentés, a megállapodás lehetővé teszi, hogy a mostani, évi 2-3 százalékos bővülés után a magyar gazdaság átlépjen egy 3-5 százalékos növekedési sávba” – hangoztatta tegnap Varga Mihály. A tárcavezető szerint a munkáltatói járulékok jelentős – két év alatt 7,5 százalékpontos – csökkentése mellett jövőre a vállalkozások egységes 9 százalékos társasági adójával az EU élvonalába kerül az ország, az adó- és járulékcsökkentéssel erősödik Magyarország versenyképessége.

„A minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelkedésétől a kormány azt várja, hogy az egyéb bérkategóriákban is növekszik a bér” – mondta tegnap Cseresnyés Péter államtitkár a köztelevízióban.

„A szakszervezetek elégedettek a bérmegállapodással, hosszú évek óta nem értek el ekkora sikert a munkavállalók, mint most” – hangoztatta a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1-en. Palkovics Imre elmondta, tíz éve azért küzdenek, hogy a nettó minimálbér (84 887 forint) érje el a létminimumot, a szakmunkás bérminimum pedig nagyobb mértékben növekedjen a minimálbérnél.

Javaslatunk szerint három évre el kellett volna húzni ezt a folyamatot, három év alatt 9 százalékos bérfejlesztéssel és az szja csökkentésével, hogy ne ilyen sokkszerűen érje a minimálbér-emelés a vállalkozókat – nyilatkozta Kordás László szakszervezeti vezető (MSZSZ). Az elnök szerint az emelések miatt bérnyomás keletkezik.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a megállapodással egyedül a munkavállalók járnak jól, a vállalkozások esetében a végrehajtás sok veszéllyel jár. Örülnek, hogy a munkavállalók nettó jövedelme emelkedik, de az csak addig tartható, amíg a vállalkozások nem mennek tönkre, nem mennek át színlelt szerződésbe, a feketegazdaságba.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.