Jelent 、 s útfelújítás fejez 、 dött be

Közel hetven utca kapott új burkolatot Csabán

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP - Molnár Pál Márton pal.marton.molnar@mediaworks.hu

Befejeződtek a kivitelezési munkálatok abban az útfelújítási programban, amelyben összesen hatvanhét utca, illetve útszakasz újult meg Békéscsabán, 1,7 milliárd forintból. Emellett jelenleg további 125 utcaszakasz terveinek elkészítése is zajlik.

A beruházást értékelő pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a város kétmilliárd forintot kapott tavaly támogatási előleg gyanánt a Modern Városok Program keretében utak fejlesztésére.

– A programba összesen 192 utca került. Első körben 67 utca felújítását tudta elvégeztetni a város, 1,7 milliárd forintért. Ezen szakaszok esetében minden adott volt ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárás lezárultát és a munkaterület átadását követően elinduljon a fejlesztés – tájékoztatott dr. Ferenczi Attila tanácsnok. Hozzátette, különbözött a felújítások nagyságrendje, hiszen volt, ahol az útpadkát is cserélni kellett, és akadt olyan szakasz is, melynél félpályás aszfaltozásra volt lehetőség.

– Békéscsaba újkori történetének második legnagyobb volumenű útfelújítási programja fejeződött be most, öszszesen mintegy 30 kilométernyi szakasz újult meg – vette át a szót Herczeg Tamás tanácsnok. Emlékeztetett, a forrásból összesen csaknem 48 kilométer hosszúságban, 125 útszakasz felújításának a terveit ugyancsak kidolgozzák a nyár végére. Harminchét esetben engedélyes, hetvennégyben kiviteli és engedélyes tervek készülnek, és tizennégy külterületi utat pormentesítenének. Reményeik szerint erre sikerül újabb kormányzati forrást elnyerni. A nyárra elkészülő tervek kivitelezésének összegigénye körülbelül hárommilliárd forint.

– Sok megkeresést kaptunk, hogy mi alapján választjuk ki az érintett utcákat felújításra. A jelenlegi szabályozás szerint csak azok a szakaszok kerülhetnek be a programba, melyeknél már engedélyes és kiviteli tervek egyaránt rendelkezésre állnak. Utóbbiak elkészültéhez azonban szükség van az érintett lakosok együttműködésére, lévén a megfelelő utcaszélesség biztosításához indokolt terület leadása is. Ugyanakkor sokan elzárkóznak ettől, ezért is tudunk 37 utcánál csak engedélyes terveket elkészíttetni – beszélt az önkormányzat eddigi tapasztalatiról dr. Ferenczi Attila, aki szólt egy a felújításra régóta megérett szakasz, a Mester utca átalakításáról is. Ezen a helyszínen 70 millió forint saját forrás felhasználásával zajlik majd a kivitelezés a közeljövőben.

Első körben 67 utca – köztük a képünkön látható Arany János utca – felújítását tudta elvégeztetni a város a program keretében

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.