Baglyok a parkokban

Örökzöldeken pihen, onnan indul vadászatra

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP -

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai tájain, erdős vidékein, de még a városok, falvak belterületén is találni érdekes vadmadarakat. Az erdei fülesbaglyok a nappali órákban legtöbbször különböző fenyőkön, más örökzöldeken pihennek a parkokban. A sötétség beálltával innen indulnak vadászútjukra.

Biharugrán a templom mellett lévő kert hatalmas fenyőin évek óta rendszeresen megfigyelnek ott telelő erdei fülesbaglyokat. Létszámukat nem az időjárás, hanem a fő táplálékukat képező rágcsálók, elsősorban mezei pockok állománya befolyásolja. A pocokjárásos években néha több mint száz példány telel ott. Jelenleg mintegy 50–60 erdei fülesbagoly tartózkodik a templom szomszédságában. A rágcsálók száma nő, így a baglyok is megszaporodhatnak.

Több környező településen (Geszten, Mezőgyánban, Méhkeréken, Okányban, Sarkadon és Vésztőn) is megfigyelhető hasonló gyülekezés a fás részeken, parkokban. Az erdei fülesbaglyok közé nagy ritkán betársul egy-egy réti fülesbagoly is. Ha a rágcsálókban gazdag periódus tavaszig kitart, esély van arra, hogy ezekből a baglyokból több pár a térségben rak majd fészket. Cs. I.

Nappal pihen, este vadászik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.