Peches ember ne menjen a jégre!

A szabályok megszegése életeket is követelhet

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP - Hírlap-összeállítás szerk.bekes@mediaworks.hu

Békés megyében több helyen is befagytak a kisebb állóvizek, és a folyók, holtágak, csatornák is jegesek. A rendőrség óvatosságra inti a csúszkálni, korcsolyázni indulókat.

Egyre több a befagyott állóvíz, csatorna, jeges folyó és holtág Békés megyében. A korcsolyázás pedig kedvelt téli sportág, amihez helyszínül sokan választanak a mesterséges pályák helyett a tavakat. Nem árt tudni azonban, hogy a befagyott jég komoly veszélyeket rejt. Az előírások ismeretének hiánya, a szabályok megszegése életeket is követelhet.

A rendőrség és a katasztrófavédelem egyaránt arra kéri a csúszkálni, korcsolyázni indulókat, hogy a balesetek megelőzése érdekében legyenek óvatosak, tartsák be a szabályokat. Folyóvizek és a folyóvizekhez tartozó holtágak jegére tilos rámenni. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén.

Folyóvíz jegén tartózkodni sosem biztonságos, hiszen vékonyabb jégréteggel kell számolni a folyó medrének beszűkült helyein az áramlatok

miatt, a víz sodorvonalában, a folyókanyarulatok külső oldalán, a sebes folyású vagy kőszórásos szakaszokon és a meredek partszakasszal rendelkező folyószakaszokon.

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert. A befagyott állóvíz esetében is célszerű nagyon figyelni, hiszen a partközelben a jég vékonyabb, esetleg üreges, ezért könnyen törik. Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyítják

a jégtakarót. A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb. Napsütéses időszakban a jég felülete mosódik, vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ilyenkor a sportolás különösen veszélyes. Friss hó esetén a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.

Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye marad a túlélésre.

A gyulai vártó kedvelt helye a korcsolyázóknak. Tegnap még nem volt teljesen befagyva

A rendőrök is figyelik, hol merészkednek az élő vizek jégfelületére

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.