Kapaszkodó az id、ben, emlékezés és f、hajtás

A Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak tiszteletére avattak táblát pénteken Gyomaendrődön

Bekes Megyei Hirlap - - MEGYEI KÖRKÉP -

A Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak tiszteletére avattak emléktáblát pénteken délután Gyomaendrődön, az evangélikus német templom falán.

A templomban kezdődött eseményen Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, a pénteki zord időjárás arra is emlékeztetett, hogy az elhurcoltaknak még ennél is sokkal zordabb, sokkal mostohább körülményekk között kellett kényszermunkát végezniük.

– A huszadik században olyan tragédiák történtek, amelyek elsődleges oka az volt, hogy akkori állam nem tudta megvédeni a polgárait – ecsetelte. – Nem tudta megvédeni azokat az embereket, akik az országot építették.

A megyei közgyűlés elnöke szólt az emlékezés fontosságáról is: – Az emléktábla kapaszkodó az időben, hogy soha ne felejtsük, miként hurcolták meg Magyarország német nemzetiségű polgárait.

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő beszédében hangsúlyozta, a pénteki nap legfontosabb célja az, hogy megértsük az előttünk járók szenvedéseinek üzenetét.

– Ha behunyjuk a szemünket egy pillanatra, magunk előtt látjuk a kommunizmus embertelen eszméjének megannyi áldozatát – fogalmazott Erdős Norbert. – Gyomáról 1945. január elején indultak a téli hidegben szovjet fegyveres katonai kísérettel az első lovas kocsik Gyulára német nemzetiségű vagy csupán annak tartott honfitársainkkal. Románián keresztül marhavagonokban utazva két hét alatt érkeztek meg a Donyecki szénbányákhoz. Nehéz lenne itt felsorolni mindazt a szörnyűséget, amelyeket az otthontól, a családtól messzi földre száműzött embereknek a kényszermunkában át kellett élniük. A reményt azonban soha nem adták fel: kitartásukkal, egymás segítésével, hitük életben tartásával próbáltak életben maradni. Közülük a legtöbben csak 1949 novemberében térhettek haza.

Erdős Norbert aláhúzta, egykori német nemzetiségű honfitársaink többsége a legigazabb magyarok közé tartozott: – Jó hazafiak voltak, akik közösségben gondolkodva, kitartó szeretetben és szorgalmas munkával hűségesen dolgoztak hazájukért.

Ezt követően műsort adtak a Kis Bálint iskola és a Szent Gellért Gimnázium diákjai, majd Erdős Norbert és Hack Mária, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke leplezte le az emléktáblát. P. G.

Zalai Mihály, Erdős Norbert és Várfi András az avatáson

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.